ECO25 apr '16 09:25Aangepast op 25 apr '16 09:49

Philips en BinckBank onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX in Amsterdam is maandag lager begonnen aan de beursweek.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten kwartaalcijfers van diverse bedrijven, waarbij die van Philips slecht werden ontvangen. Bij de kleinere bedrijven kreeg BinckBank rake klappen na publicatie van zijn kwartaalrapport.

De AEX stond rond 09.40 uur 0,9 procent in de min op 447,65 punten. De MidKap noteerde 0,2 procent lager op 668,64 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,6 tot 0,8 procent in.

Philips verloor bijna 4 procent aan beurswaarde. Het concern boekte vorig kwartaal een lichte winststijging, maar zag zijn winst door kosten voor de afsplitsing van zijn verlichtingstak wel fors lager uitpakken.

Onderuit

Het aandeel BinckBank ging bijna 16 procent onderuit. De onlinebroker maakte voorbeurs bekend vorig kwartaal bijna een kwart minder transacties te hebben afgehandeld dan een jaar eerder.

TNT meldde een licht gedaalde omzet en zag zijn beurswaarde 0,3 procent verminderen. De postbezorger kampte onder meer met negatieve wisselkoerseffecten en lagere brandstoftoeslagen. TNT rekent er nog altijd op dat de overname door FedEx in de eerste helft van dit jaar wordt afgerond.

TKH Group

Technologiebedrijf TKH verloor 2,7 procent. De Midkapper zag zijn omzet met 4,9 procent teruglopen. Dat kwam, naast het afstoten van zijn parkeerdivisie, door hogere grondstoffenprijzen en negatieve wisselkoerseffecten. Bij de middelgrote fondsen werd Corbion wel beloond voor zijn kwartaalcijfers. De hogere verkopen leverden een koersstijging van 4,7 procent op.

Elders in Europa gingen automakers verder onderuit wegens mogelijke betrokkenheid bij gesjoemel met uitstootwaardes van diesels. Daimler en Volkswagen verloren in de openingshandel in Frankfurt 2 procent. In Parijs zakten PSA Peugeot Citroën en Renault circa 1 procent.

De olieprijs zakte maandagochtend. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper bij 43,34 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,7 procent naar 44,79 dollar per vat. De euro werd voor 1,1250 dollar verhandeld, tegen 1,1246 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen