ECO25 jul '14 19:33Aangepast op 25 jul '14 21:33

Amazon zwaar onderuit op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden vrijdag in het laatste handelsuur op verlies.

EPA
EPA

Beleggers verwerkten opnieuw een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven. Webwinkel Amazon wist daarbij niet aan de verwachtingen te voldoen en verloor 10 procent aan beurswaarde.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent lager op 16.953 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent terug ten opzichte van de recordstand van donderdag, tot 1978 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 0,5 procent in, tot 4449 punten.

Amazon wist de omzet vorig kwartaal verder op te voeren, maar lijdt nog altijd verlies. Met 126 miljoen dollar was het tekort onder de streep ook nog eens veel groter dan een jaar eerder, mede door de hoge kosten voor het uitbreiden van distributiecapaciteit en de ontwikkeling van nieuwe producten als smartphones en tablets.

Visa

Hekkensluiter Visa trok de Dow Jones stevig omlaag met een min van bijna 4 procent. De creditcardmaatschappij boekte vorig kwartaal een hogere omzet en meer winst dan een jaar eerder, maar schaalde de verwachting voor de omzet in heel 2014 terug. Branchegenoot American Express leverde ruim 1 procent in.

Koffieketen Starbucks maakte ondanks een recordomzet en een winstgroei van 11 procent in het afgelopen kwartaal weinig enthousiasme los bij beleggers. Zij zetten het aandeel ruim 2 procent lager, onder meer vanwege de vrees voor stijgende grondstofprijzen en de oplopende kosten van het openen van meer filialen.

Succesvol debuut

De keten van kiprestaurants El Pollo Loco maakte een zeer succesvol debuut op Wall Street. Op de eerste handelsdag steeg het aandeel 55 procent, tot 23,20 dollar. De aandelen werden voor 15 dollar in de markt gezet.

Xerox won 2,8 procent. Het bedrijf zag de opbrengsten uit de verkoop van printers en kopieerapparaten verder zakken, maar verdiende meer aan digitale dienstverlening aan bedrijven en de overheid. Xerox verwacht mede daardoor dit jaar minstens 1 miljard dollar uit te kunnen keren aan zijn aandeelhouders.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 101,94 dollar. De euro was vrijdagavond met 1,3430


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen