ECO28 mrt '14 15:48Aangepast op 28 mrt '14 16:35

Beurzen zetten opmars voort

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werd vrijdag de opmars voortgezet.

ANP
ANP

In Amsterdam wist de AEX-index voor het eerst in 3 weken tijd weer boven de 400 puntengrens te klimmen. De hoop op stimuleringsmaatregelen in China en een toename van het vertrouwen in de eurozone boden steun aan de handel.

De hoofdindex van het Damrak noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 401,30 punten. Met nog 1 handelsdag voor de boeg lijkt de AEX het eerste kwartaal af te gaan sluiten op nagenoeg dezelfde stand als aan het begin van het jaar. De MidKap klom 1 procent tot 667,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent.

,,De sfeer zit er goed in. De Europese beurzen bleven achter bij de Amerikaanse markten en lijken nu een inhaalslag te maken. Positieve economische berichten uit de eurozone geven beleggers weer moed. Daarnaast blijft de rente laag en is er geen alternatief voor aandelen. Ook trekt het dividendrendement kopers naar de beurs en is de sterkere Amerikaanse dollar goed voor de Europese export“, zei Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

KPN

Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone in maart verder is toegenomen. Vooral consumenten zijn een stuk opgewekter dan een maand geleden. Van alle eurolanden kende Nederland de sterkste stijging van het vertrouwen bij consumenten en ondernemers, gevolgd door Spanje en Italië.

Koplopers in de AEX waren telecomconcern KPN, bierbrouwer Heineken en SBM Offshore met winsten van tot 3,3 procent. Ahold stond onderaan met een verlies van 6 procent.

Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo steeg in Milaan 4 procent, ondanks dat de op één na grootste bank van Italië een miljardenverlies leed in het vierde kwartaal. Volgens marktkenners zal de Italiaanse bank de komende jaren echter profiteren van ,,een sterk marktaandeel, een solide kapitaalpositie en kostenbesparingen''.

De euro was 1,3745 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 101,53 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 107,97 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen