ECO25 apr '14 08:06Aangepast op 25 apr '14 08:36

'Openingsverlies voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag waarschijnlijk met verlies.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen lager beginnen. De vrees voor een escalatie van het conflict in Oekraïne zorgt in aanloop naar het weekeinde voor terughoudendheid onder beleggers.

,,De AEX lijkt zo’n 1 punt lager te gaan openen. Wall Street wist zich donderdag nog op te trekken aan de sterke kwartaalresultaten van Apple en Facebook, maar in Azië gaan de beurzen omlaag na de waarschuwing van de VS aan het adres van Rusland. Ook komen er in Amsterdam weer een hoop kwartaalcijfers naar buiten'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

De Amerikaanse minister van Buitenlands Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuwd voor een ,,ernstige en dure vergissing" in het conflict met Oekraïne. Als Moskou Oekraïne blijft destabiliseren, zal de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de ,,kosten voor Rusland alleen maar toenemen", aldus Kerry.

Kwartaalresultaten

In Amsterdam verwerkt de markt de kwartaalresultaten van onder meer KPN, Corbion, Wessanen en Arcadis. KPN heeft de winst in het eerste kwartaal bijna geheel zien verdampen. Het telecomconcern hield onder de streep 3 miljoen euro over, tegen 152 miljoen euro een jaar eerder.

Melkzuurproducent Corbion zag in het eerste kwartaal zowel de omzet als het bedrijfsresultaat toenemen. Advies- en ingenieursbureau Arcadis handhaafde in tussentijds handelsbericht zijn verwachtingen voor een stijging van de omzet en de netto operationele winst in 2014.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,2 procent hoger na een wisselvallige handelssessie. Een zwakker dan verwacht Japans inflatiecijfer zorgde voor enige speculatie op meer monetaire stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan. Beleggers namen echter geen grote risico’s door de toenemende bezorgdheid over het conflict in Oekraïne.

Beleggers op Wall Street kauwden donderdag op de resultaten van een aantal grote en toonaangevende bedrijven en wisselende economische cijfers. De Dow-Jonesindex koerste lange tijd licht hoger, maar sloot uiteindelijk onveranderd op 15.501,65 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omhoog tot 1878 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 4148 punten.

Unilever

Tegenvallende kwartaalcijfers van met name Unilever zorgden eerder op de dag voor lichte verliezen op de beurs in Amsterdam. De AEX-hoofdindex daalde 0,1 procent tot 397,10 punten. De MidKap eindigde op 655,02 punten, een fractie boven de slotstand van woensdag. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen de 0,1 en 0,6 procent hoger de handel uit.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3830 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 101,83 dollar. Brentolie bleef stabiel op 110,32 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen