ECO7 feb '14 11:11

Grenspomp mist kwart omzet diesel en LPG

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland hebben in januari als gevolg van de accijnsverhogingen 24 procent minder diesel en 27 procent minder LPG afgezet dan een jaar eerder.

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

De afzet van benzine liep met 13 procent terug. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van brancheorganisaties Bovag en Nove, op basis van 575 tankstations in het hele land, waarvan 130 op een steenworp van de grens.

Bovag-directeur Koos Burgman liet donderdag al weten dat de omzet van pomphouders in de grensstreek vorige maand ,,dramatisch'' was teruggevallen. Burgman wil dat de laatste accijnsverhoging (per 1 januari) wordt teruggedraaid. Vooral voor diesel gaan automobilisten volgens hem nu massaal de grens over.

In heel Nederland werd vorige maand in totaal bijna 90 miljoen liter minder benzine (min 4 procent), diesel (min 11 procent) en LPG (min 19 procent) getankt dan in januari 2013. ,,Dat vertaalt zich alleen al voor de eerste maand van het jaar in zo’n 45 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist, plus nog eens ongeveer 20 miljoen euro aan btw'', stellen de brancheorganisaties.

Gerelateerde artikelen