ECO21 jul '14 19:42Aangepast op 21 jul '14 22:19

Wall Street lager door zorgen om Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street maakten zich maandag zorgen over de nasleep van de vliegramp in Oekraïne.

EPA
EPA

De vermeende rol van Rusland daarin kan leiden tot het invoeren van strengere sancties tegen dat land door Europa en de VS. Ook de grondoorlog in de Gazastrook speelde het sentiment op de beursvloeren parten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 17.051,73 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1973,63 punten en de Nasdaq moest 0,2 procent terug tot 4424,70 punten.

,,De spanningen rondom Oekraïne zijn de overkoepelende domper voor de markt'', aldus een handelaar. ,,Tegelijkertijd zitten we midden in het cijferseizoen en zal de aandacht ook moeten uitgaan naar de resultaten.''

Hasbro

Speelgoedfabrikant Hasbro (min 2,7 procent) kon maandag in ieder geval niet bekoren met zijn cijfers. Het bedrijf verkocht aanzienlijk meer speelgoed voor jongens, geholpen door de populariteit van 'Transformers' en de superhelden uit de Marvel-strips, maar door een fors hogere belastingafdracht daalde de winst.

Botox-producent Allergan (plus 2,2 procent) presenteerde beter dan verwachte kwartaalresultaten en kondigde bovendien kostenbesparingen aan om zich te beschermen tegen een vijandige overname door de Canadese farmaceut Valeant.

Yum! Brands

McDonald's en Yum! Brands, het moederbedrijf van onder meer KFC en Pizza Hut, koersten respectievelijk 1,5 en 4,3 procent lager. In China dreigt een voedselschandaal voor de fastfoodketens doordat een lokaal bedrijf de Chinese filialen mogelijk bedorven vlees heeft geleverd.

Herbalife was een van de sterkste dalers met een verlies van 11,2 procent. De activistische belegger Bill Ackman liet weten dinsdag in een presentatie aan te zullen tonen dat Herbalife geen levensvatbaar bedrijf is. Ackman claimt dat de onderneming de kenmerken heeft van een piramidespel omdat de verkooporganisatie wordt gevormd door individuele verkopers die werken op basis van commissie. De verkopers van de dieet- en huidverzorgingsproducten kunnen bovendien extra geld verdienen via verkopen van distributeurs die ze zelf werven.

De euro was 1,3522 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,6 procent tot 104,82 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 107,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen