ECO14 feb '14 15:49Aangepast op 14 feb '14 16:49

Beurzen houden winsten vast

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdagmiddag kleine winsten zien.

ANP
ANP

Beleggers reageerden positief op de sterker dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone. Positieve standen op Wall Street, waar de beurzen in eerste instantie lager noteerden, gaven de handel verder steun.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 399,11 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 640,58 punten. De beurzen in Frankfurt en en Parijs stegen 0,7 en 0,6 procent. De Londense FTSE noteerde vlak. De beurs in Milaan klom 1,6 procent na het opstappen van de Italiaanse premier Enrico Letta.

,,In Europa zien we tekenen van herstel en waren de groeicijfers van het afgelopen kwartaal weer iets beter. De markt maakt zich verder niet druk over de politieke onrust in Italië'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Eurozone

De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal met 0,3 procent. De groei in Duitsland en Frankrijk viel hoger uit dan verwacht. De Italiaanse economie liet voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2011 weer groei zien en de Nederlandse economie groeide vorig kwartaal sterker dan voorzien met 0,7 procent.

Grootste stijger in de AEX was uitzender Randstad met een plus van 2,4 procent. Bodemonderzoeker Fugro won 2 procent na een grote opdracht van olieconcern Shell in Maleisië. Speciaalchemiebedrijf DSM stond samen met KPN onderaan met een verlies van ruim 1 procent, na een adviesverlaging door Berenberg.

In de MidKap hoorde NSI tot de grootste dalers met een min van 1,3 procent. Het vastgoedbedrijf leed in vierde kwartaal opnieuw verlies.

Crown van Gelder

Bij de kleinere bedrijven klom Crown van Gelder (CVG) 11 procent. De papierfabrikant heeft een ongelukkig jaar achter de rug, maar lijkt een beter 2014 tegemoet te gaan. Ook gaat CVG opnieuw op zoek naar een partner.

ThyssenKrupp won 4 procent in Frankfurt. De grootste staalfabrikant van Duitsland leed in het afgelopen kwartaal een nettoverlies, door lasten verbonden aan de verkoop van zijn roestvrijstaaltak. Exclusief deze lasten was er sprake van een forse winststijging.

De euro was 1,3690 dollar waard, tegen 1,3668 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,99 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 108,43 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen