ECO24 mrt '14 10:01

AEX zakt in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs zakte maandagochtend na een licht hogere opening in het rood.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen omlaag. De aanhoudende spanningen rond de Krim zorgden voor terughoudendheid. Daarnaast werd uitgekeken naar cijfers over de industrie en de dienstensector van de eurozone.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 390,99 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 650,98 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Franse economie in maart is toegenomen tot het hoogste niveau sinds augustus 2011. Zowel in de Franse industrie als in de dienstensector was sprake van groei na de krimp van vorige maand. Ook in Duitsland was sprake van groei, maar die viel in beide sectoren lager uit dan voorzien.

Chinese industrie

Eerder op de dag bleek al dat de Chinese industrie in maart opnieuw is gekrompen. De aanhoudende krimp voedde echter de hoop op steunmaatregelen van de Chinese overheid.

Grootste daler in de AEX was nieuwkomer OCI met een verlies van ruim 4 procent. Telecomconcenrn KPN volgde met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door Citigroup. Philips stond bovenaan met een winst van 1 procent.

MidKap

In de MidKap behoorde roestvrijstaalproducent Aperam tot de grootste dalers na een adviesverlaging door Credit Suisse. Technisch dienstverlener Imtech, die naar de MidKap is gedegradeerd, ging aan kop met een plus van meer dan 1 procent.

Op de lokale markt won Altice 0,6 procent. Het kabelbedrijf is volgens de zakenkrant The Wall Street Journal niet van plan zijn bod op SFR, de telefonietak van het Franse mediaconcern Vivendi, te verhogen nu concurrent Bouygues dat ook heeft gedaan.

Air Berlin

In Frankfurt steeg Air Berlin meer dan 7 procent. Volgens Duitse media staat Etihad Airways op het punt om zijn belang in Air Berlin verder uit te bouwen en om de Duitse luchtvaartmaatschappij samen met andere investeerders van de beurs te halen.

De euro was maandag 1,3800 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,41 dollar per vat. Brentolie daalde 0,3 procent tot 106,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen