ECO6 feb '14 08:00Aangepast op 6 feb '14 08:37

'AEX opent met kleine plus’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent donderdag waarschijnlijk met een kleine plus.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen licht hoger beginnen. De handel staat vooral in het teken van de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag de uitkomsten van de beleidsvergadering bekend zal maken.

,,We lijken voorzichtig hoger te beginnen. De AEX krijgt er rond 1 punt bij. De ondertoon blijft echter negatief en het zal mogelijk een heftige koersdag worden. De beurzen willen stabiliseren, maar op de achtergrond heerst er veel onzekerheid. Er komen vandaag ook veel bedrijfsresultaten naar buiten en in Europa zal worden gelet op onder meer de Duitse fabrieksorders. De ECB zal naar verwachting de rente onveranderd laten“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam opende AkzoNobel voorbeurs de boeken. De verffabrikant wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken na het verlies in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde met 5 procent. De onderneming verwacht dat het economisch klimaat dit jaar nog ,,aanhoudend fragiel'' blijft. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen wel op koers om de doelstellingen voor onder meer de winstgevendheid voor 2015 te behalen.

SBM

De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft in 2013 de omzet sterker zien stijgen dan de onderneming zelf had verwacht. De omzet kwam uit op 4,8 miljard dollar (3,55 miljard euro), terwijl SBM in december nog 4,6 miljard dollar had voorspeld.

Nutreco staat ook in de schijnwerpers. De diervoeder liet bij de publicatie van de jaarcijfers de doelstelling voor een bedrijfsresultaat van 400 miljoen euro in 2016 los. Het bedrijf doet dat onder meer als gevolg van het desinvesteren van niet-kernactiviteiten, zoals de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal, en de marktontwikkelingen in Noorwegen. Nutreco behaalde in 2013 een omzet van bijna 3,9 miljard euro en een winst van 150,8 miljoen euro.

Verre Oosten

De beurzen in Verre Oosten gingen donderdag overwegend omhoog. In Tokio deed de beurs een stapje terug na herstel van een dag eerder. De Nikkei sloot 0,2 procent in de min. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het ECB-besluit later op de dag en het officiële Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

De graadmeters op Wall Street bleven woensdag hangen rond de slotstanden die op dinsdag werden bereikt. Volgens handelaren zijn beleggers na een reeks tegenvallende macrocijfers onzeker over de kracht van het economische herstel in de Verenigde Staten. Eerder op de dag bleek dat de werkgelegenheid in Amerika minder sterk is toegenomen dan verwacht.

Euro

De Dow-Jonesindex sloot nagenoeg onveranderd op 15.440,23 punten. De S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 1751,64 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 4011,55 punten.

Ook de Europese aandelenbeurzen kwamen woensdag amper van hun plek. De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 382,65 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 628,55 punten. De beurs in Parijs sloot onveranderd, terwijl de FTSE in Londen 0,2 procent steeg en de DAX in Frankfurt 0,1 procent daalde.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3523 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,60 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 106,40 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen