ECO14 okt '14 17:53

AEX blijft wachten op herstel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het lichte herstel van de Europese beurzen ging dinsdag opnieuw aan de Amsterdamse AEX voorbij.

ANP
ANP

De hoofdgraadmeter van het Damrak eindigde voor de zesde handelsdag op rij in de min, waar andere belangrijke beurzen aanvankelijke verliezen in de middaghandel wisten weg te poetsen.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,3 procent op 393,30 punten. De MidKap-index steeg wel 0,5 procent, tot 554,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,2 tot 0,4 procent bij.

De beurshandel werd in de ochtend gedomineerd door tegenvallende economische berichten uit Europa. Zo bleek het vertrouwen van Duitse beleggers verder te zijn gedaald en nam de industriële productie in de eurozone wat scherper af dan eerder voorzien. Later op de dag bood het herstel van de beurzen op Wall Street wat meer steun aan de handel.

Olieprijs

Olieconcern Shell zette een sterke rem op het herstel van de AEX. Mede door de stevige daling van de olieprijs leverde het olieconcern 1,6 procent aan beurswaarde in. Koeriersbedrijf TNT Express sloot de rij van 25 Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 2,2 procent.

ASML onttrok zich aan de malaise en won 2,7 procent. De chipmachinefabrikant komt woensdag met zijn resultaten van het derde kwartaal. KPN won 1,8 procent, na een positief rapport van analisten van Morgan Stanley. Staalconcern ArcelorMittal was ook in trek, getuige de koerswinst van 1,7 procent.

Trage groei

De olieprijzen zetten de daling van de afgelopen dagen dinsdag onverminderd door na een pessimistisch rapport over de toekomstige olievraag van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De denktank voorziet voor dit jaar de traagste groei van de vraag naar olie sinds het crisisjaar 2009.

De prijs van Brentolie zakte met ruim 2 procent tot 86,93 dollar per vat en bereikte daarmee het laagste peil sinds eind 2010. Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper en kostte op de termijnmarkt 84,50 dollar per vat. De lage olieprijs zette het aandeel Air France-KLM opnieuw op winst. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie voerde de MidKap aan met een plus van bijna 3 procent.

De euro was dinsdag aan het einde van de middag 1,2660 dollar waard, tegen 1,2690 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Gerelateerde artikelen