ECO23 okt '14 17:51

Macrocijfers helpen beurzen aan winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met winst na een lagere opening.

ANP
ANP

Een onverwachte opleving van de Europese industrie zorgde in de loop van de ochtend voor een omslag, die met name in Frankfurt en Parijs was terug te zien. In de tweede helft van de middag bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone te zijn gestegen, terwijl economen rekenden op een daling.

De AEX werd nog lange tijd gedrukt door verliezen bij zwaargewicht Unilever, Fugro en Gemalto en vond pas laat in de middag de weg omhoog. De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 396,89 punten en de MidKap steeg 0,5 procent tot 595,23 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,3 procent, terwijl de FTSE 0,3 procent steeg. De hoofdindex van de beurs in Londen werd onder meer in toom gehouden door een fors verlies voor supermarktconcern Tesco.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische groei in de eurozone deze maand licht is aangetrokken. Vooral de prestaties van de industrie vielen mee, onder meer dankzij een sterke verbetering in Duitsland.

Europese Commissie

De Europese Commissie maakte bekend dat de index voor het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober verbeterde tot min 11,1, van min 11,4 een maand eerder. Economen rekenden juist op een verslechtering tot min 12,0.

Unilever moest 2,7 procent terug. De was- en voedingsmiddelenproducent kampte met een sterker dan verwachte vertraging in met name China, Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Rusland. Financieel directeur Jean-Marc Huët sprak van een 'perfect storm'.

Fugro

Fugro leverde ruim 5 procent in na een nieuwe winstwaarschuwing van de Noorse concurrent Petroleum Geo-Services (PGS) en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een verlies van 4,5 procent. De kwartaalomzet van het bedrijf nam minder sterk toe dan analisten hadden verwacht.

Tesco zakte in Londen 6,6 procent na teleurstellende resultaten. De Britse supermarktketen maakte ook bekend dat zijn voorzitter bereid is op te stappen vanwege het boekhoudschandaal bij het bedrijf.

De euro was 1,2654 dollar waard, tegen 1,2725 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 81,72 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder, op 86,16 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen