ECO24 okt '14 11:52

Beurzen doen stapje terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen deden vrijdagmiddag een stapje terug.

ANP
ANP

Het opduiken van het ebolavirus in New York zorgde voor enige terughoudendheid. Ook werd uitgekeken naar de uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken, die zondag worden bekendgemaakt.

,,Wall Street was donderdag erg positief, maar bij het slot stak de ebolavrees de kop op na één geval in New York. Het is dan ook even afwachten hoe de Amerikaanse beurzen straks gaan openen. De ondertoon op de beurzen blijft verder positief. De kwartaalcijfers vallen per saldo mee. Verder doet men het rustig aan in afwachting van de testuitslagen van de banken'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 394,84 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 592,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Fugro

In de AEX waren bodemonderzoeker Fugro, uitzender Randstad en verffabrikant AkzoNobel de grootste dalers met verliezen van 1,8 procent. Sterkste stijger was telecomconcern KPN met een winst van 2,6 procent.

In de MidKap werden de kwartaalresultaten van Corbion goed ontvangen. De producent van biologische voedingsingrediënten was met een plus van ruim 6 procent koploper onder de middelgrote bedrijven. Textielfabrikant TenCate, die ook met cijfers kwam, stelde teleur en stond onderaan met een min van 3,3 procent.

TMG

Bij de kleinere bedrijven verloor Telegraaf Media Groep (TMG) meer dan 3 procent. Het moederbedrijf van De Telegraaf en Sky Radio heeft zijn resultaten in het derde kwartaal verder zien verslechteren en gaat de kosten verder terugdringen.

In Stockholm maakte Volvo een koerssprong van ruim 9 procent na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse vrachtwagenfabrikant. BASF leverde in Frankfurt bijna 3 procent in. De Duitse chemiereus schroefde zijn winstverwachting voor 2015 terug.

Belgacom

In Brussel won telecombedrijf Belgacom 3,8 procent na een verhoging van de winstverwachting. Tussentijds noteerde het bedrijf bijna 8 procent hoger, waarmee de sterkste winst sinds 2008 werd geboekt.

De euro noteerde vrijwel onveranderd op 1,2648 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 81,34 dollar. Brentolie zakte ook 0,9 procent in prijs en kostte 86,08 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen