ECO3 feb '14 18:05

Slecht begin van februari op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Na de slechte beursmaand januari zijn de Europese aandelenmarkten maandag op de eerste handelsdag van februari met verlies gesloten.

ANP
ANP

De handel ondervond tegenwind van tegenvallende cijfers over de groei van de Amerikaanse en Chinese industrie en de aanhoudende bezorgdheid over de opkomende markten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 383,63 punten. Daarmee is de AEX dit jaar al 4,5 procent gedaald. De MidKap daalde 1 procent tot 625,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1,4 procent. De Londense FTSE zakte 0,7 procent.

Onderzoeksbureau ISM meldde dat de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie in januari is gedaald naar 51,3, van 56,5 een maand eerder, het laagste niveau sinds mei. Economen hadden in doorsnee een stand voorspeld van 56. Volgens ING heeft de tragere groei vooral te maken met het extreme winterweer in de Verenigde Staten in december en januari.

Imtech

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de industriële productie in China in januari is afgenomen tot het laagste niveau in 6 maanden. Volgens onderzoeksbureau Markit is de activiteit in de industrie van de eurolanden vorige maand echter verder aangetrokken. Daarbij vertonen Spanje en Italië een sterk herstel, terwijl de groei in Duitsland versnelde tot het hoogste peil in bijna 3 jaar.

In de AEX won Imtech 2,6 procent na een tussentijds handelsbericht. De technisch dienstverlener heeft zijn resultaten buiten de Duitse markt in het vierde kwartaal zien verbeteren. In Duitsland blijft de situatie echter onveranderd moeilijk en moet Imtech opnieuw fors afschrijven op de activiteiten.

Binckbank

Internetbroker Binckbank wist zijn resultaten in het vierde kwartaal aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van het voorgaande jaar. Zowel de omzet als de winst was hoger dan verwacht. Het aandeel BinckBank ging desondanks 4,5 procent omlaag in de MidKap.

In Dublin won Ryanair 6,8 procent. De Ierse prijsvechter leed vorig kwartaal door prijsverlagingen een nettoverlies van 35 miljoen euro. Ryanair waarschuwde eerder al dat de winst in het lopende boekjaar lager zal zijn dan een jaar eerder.

De euro was 1,3530 dollar waard, tegen 1,3503 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 96,49 dollar per vat. Brent werd 0,8 procent goedkoper op 105,58 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen