ECO16 okt '14 15:59Aangepast op 16 okt '14 16:53

Weer forse verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag opnieuw fors onderuit na de verkoopgolf op woensdag.

ANP
ANP

Zorgen over de nadelige effecten van de economische malaise in Europa op de wereldeconomie waren opnieuw de voornaamste reden voor het pessimisme onder beleggers.

Ruim drie kwartier voor het slot stond de AEX 1,1 procent in de min op 375,56 punten. De graadmeter is op weg naar de laagste slotstand sinds 9 oktober 2013. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,5 procent tot 538,36 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tot 0,8 procent terug.

Spanje slaagde er niet in zijn beoogde maximumbedrag op te halen bij een veiling van staatsobligaties. Dat voedde zorgen dat het ontluikende herstel van de vierde economie in de eurozone in de knop wordt gebroken. De hoofdindex in Madrid verloor 2,5 procent.

Griekenland

Griekenland kwam de afgelopen dagen weer onder vuur te liggen op de financiële markten omdat het land een einde wil maken aan de financiële steun van de eurolanden en het IMF. Beleggers waren daar, in tegenstelling tot wat men dacht in Athene, niet klaar voor en zetten de hoofdindex ruim 6 procent lager. Donderdag volgde een verlies van 2,2 procent.

Uit cijfers van Eurostat bleek dat de inflatie in de eurozone in september is gezakt tot 0,3 procent. De bijzonder lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kan zetten op de economie.

Resultaten

Van de 25 AEX-fondsen wisten alleen AkzoNobel, ArcelorMittal, ASML, Gemalto, Randstad, Reed Elsevier en Ziggo boven water te blijven met winsten tot 1,9 procent. De sterkste daler was KPN (min 3 procent), gevolgd door Fugro (min 2,6 procent). De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie hield last van de dalende olieprijzen. Philips, DSM, Philips en ING verloren tot 2,3 procent.

Beleggers verwerkten ook een groot aantal resultaten van toonaangevende Europese bedrijven. In Zürich zakte Nestlé 3,4 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern zag de omzet in de eerste 9 maanden van dit jaar iets minder hard groeien dan verwacht. De Franse supermarktketen Carrefour werkte een eerder verlies weg en stond in Parijs 0,6 procent hoger na de publicatie van de omzetcijfers.

De euro was 1,2771 dollar waard, tegen 1,2780 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 81,18 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper en kostte 83,75 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen