ECO12 sep '14 16:09Aangepast op 12 sep '14 16:55

Verliezen Europese beurzen lopen op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in de middaghandel overwegend op verlies.

ANP
ANP

De negatieve start van de handelsdag op Wall Street zette de koersen na een rustige ochtendsessie onder druk.

De AEX-index in Amsterdam stond rond 16.45 uur 0,1 procent in de min op 417,50 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent lager op 618,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent. De beurs in Londen ging 0,2 procent omhoog.

Chipmachinefabrikant ASML voerde de AEX aan met een winst van 1,4 procent. Bierbrouwer Heineken stond onderaan met een min van 2 procent.

Klacht

Aegon won 0,8 procent. De Britse dochter van de verzekeraar, die zijn hoofdkantoor heeft in het Schotse Edinburgh, bekijkt de opties rond een eventuele Schotse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Het verplaatsen van het hoofdkantoor uit Edinburgh is echter niet aan de orde.

Het aandeel HES Beheer reageerde nauwelijks op de afwijzing van een klacht door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) rond de voorgenomen overname van het havenbedrijf door Hestya Energy. Het aandeel stond nagenoeg onveranderd op 43,50.

Aveva

In Oslo steeg Statoil 0,5 procent. Het Noorse staatsolie- en gasconcern verkoopt verschillende olie- en gasactiviteiten aan Wintershall, een dochterbedrijf van het Duitse chemieconcern BASF.

Aveva Group ging in Londen krap 25 procent onderuit en leed daarmee het grootste koersverlies in 16 jaar. Het Britse softwarebedrijf waarschuwde voor een negatief effect van de wisselkoersen op de omzet in de eerste helft van het jaar.

De euro was 1,2935 dollar waard, tegen 1,2939 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 92,49 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 97,28 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen