ECO21 okt '14 15:04

EU-boetes voor Amerikaanse bank JPMorgan

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse bank JPMorgan heeft twee flinke boetes gekregen van de Europese Commissie.

EPA
EPA

Brussel beboet de bank samen met andere banken wegens kartelvorming en het manipuleren van de financiële markten.

In totaal krijgt JPMorgan boetes opgelegd van ruim 72 miljoen euro, zo maakte Brussel dinsdag bekend. Beide boetes (een van ruim 61 miljoen en een van ruim 10 miljoen euro) hebben betrekking op het sjoemelen met rentederivaten. Dat zijn financiële producten die door banken worden gebruikt voor het beheer van het risico van renteschommelingen. Omdat JPMorgan goed meewerkte met het onderzoek vielen de boetes lager uit dan mogelijk was geweest.

JPMorgan ging een kartel aan met Royal Bank of Scotland (RBS) met als doel het interbancaire rentetarief Libor voor de Zwitserse franc te beïnvloeden. In de andere zaak waren ook RBS, UBS, en Crédit Suisse betrokken. De banken rekenden onderling met een andere, lagere, prijs dan die zij andere partijen voorrekenden. Daardoor bleven de transactiekosten voor de vier betrokken banken laag en voorkwamen ze dat concurrenten tegen dezelfde voorwaarden in deze markt actief konden worden, aldus Brussel.

Omdat RBS in beide gevallen de onderlinge verboden afspraken aan het licht bracht, hoeft de bank niets te betalen. UBS moet ruim 12 miljoen euro betalen, Crédit Suisse ruim 9 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen