ECO21 aug '14 08:14

'Vlak begin voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag waarschijnlijk nagenoeg vlak.

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers houden hun blik gericht op het Amerikaanse Jackson Hole, waar de internationale centrale bankiers zich verzamelen voor een meerdaagse bijeenkomst. In Amsterdam brachten Ahold en BAM de kwartaalcijfers naar buiten.

,,Het lijkt geen zonnige dag te worden op de beurs. De cijfers van Ahold waren niet echt geweldig en zullen mogelijk drukken op de stemming. Ook vallen de Aziatische beurzen wat terug. Daarnaast verwerkt de markt het nieuws dat de Fed de rente in de VS mogelijk wat eerder zal gaan verhogen dan voorzien“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Uit de resultaten die Ahold voorbeurs bekendmaakte bleek dat het supermarktconcern in het tweede kwartaal niet heeft weten te profiteren van het WK voetbal. Het moederbedrijf van Albert Heijn had onveranderd last van de stevige concurrentie en de zuinigheid onder consumenten, die samen met ongunstige wisselkoersen de winst en omzet lieten dalen.

BAM

Bouwbedrijf BAM schreef in de eerste helft van het jaar een nettoverlies van 6,6 miljoen euro in de boeken. De omzet kwam uit op 3,38 miljard euro. Verder werd gemeld dat topman Nico de Vries per 1 oktober met pensioen gaat.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag overwegend verliezen zien. In China zakte de Shanghai Composite ruim 1 procent nadat was gebleken dat de groei van de activiteit in de Chinese industrie in augustus is teruggevallen tot het laagste niveau in 3 maanden.

Fed

De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en noteerde kort voor het einde van de handelsdag 0,8 procent hoger. Een verdere verzwakking van de Japanse yen hielp de grote Japanse exportbedrijven vooruit.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag vlak tot licht hoger. Uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) bleek dat de Amerikaanse rente sneller kan worden verhoogd dan verwacht, als de banengroei in de VS zich goed blijft ontwikkelen.

Heineken

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 16.979,13 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1986,51 punten en de technologiebeurs Nasdaq was onveranderd op 4526,48 punten.

De AEX-index in Amsterdam sloot woensdag onveranderd op 403,32 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 599,42 punten. Heineken en Vopak waren uitblinkers op het Damrak dankzij goed ontvangen halfjaarberichten. De overige Europese beurzen lieten verliezen zien. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden tot 0,4 procent in de min.

De euro noteerde donderdag voorbeurs op 1,3247 dollar, tegen 1,3289 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 93,20 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 101,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen