ECO22 aug '14 15:56Aangepast op 22 aug '14 16:49

Verliezen op beurzen lopen licht terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben hun aanvankelijke verliezen in de middaghandel enigszins weggewerkt.

ANP
ANP

Beleggers hoorden Fed-president Janet Yellen in Jackson Hole spreken over de nog altijd aanzienlijke problemen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Veel duidelijkheid over het moment waarop de rente in de VS zal worden verhoogd gaf ze echter niet.

Een klein uur voor het slot stond de Amsterdamse AEX-index 0,2 procent lager op 404,94 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 601,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 0,4 en 0,7 procent in de min. De FTSE-index in Londen noteerde vlak. Op Wall Street stonden de Dow Jones en de S&P 500 0,1 procent in de min.

Yellen gaf aan dat het lastig is in te schatten of, en op welk moment, de arbeidsmarkt in de VS voldoende is hersteld. Hoewel ze ook aangaf dat een onverwacht sterke stijging van de inflatie kan leiden tot een snelle verhoging van de rente, benadrukte ze het belang van een open vizier bij het monetaire beleid. De economische ontwikkelingen moeten worden afgewacht, zonder dat centrale bankiers zich vooraf aan bepaalde stappen committeren.

OCI

Kunstmest- en bouwbedrijf OCI en digitaal beveiliger Gemalto stonden bovenaan de AEX met winsten van 1,2 en 1,6 procent. Beide bedrijven komen volgende week als laatste van de 25 hoofdfondsen van het Damrak met hun resultaten van de eerste helft van 2014.

In de MidKap zakte Arcadis 1,3 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf verhoogde zijn overnamebod op Hyder Consulting tot 730 pence per aandeel. Een eerder bod van Arcadis werd overtroffen door het Japanse adviesbureau Nippon Koei, dat 680 pence per aandeel op tafel legde. Nippon Koei liet weten zijn positie te overwegen.

Beter Bed

Bij de kleinere bedrijven won Beter Bed 2 procent. De beddenverkoper zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft afnemen, maar verwacht dat het voorzichtige herstel op de Nederlandse markt duidelijk doorzet in het derde kwartaal.

In Oslo daalde Marine Harvest 0,5 procent. De grootste zalmproducent van Noorwegen, en een belangrijke klant van Nutreco, staat kwekers toe om meer voorraden aan te houden en de oogst uit te stellen om de impact van het Russische importverbod te beperken.

De euro was 1,3250 dollar waard, tegen 1,3287 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 93,23 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 102,50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen