ECO26 mrt '14 16:33Aangepast op 26 mrt '14 17:13

Wiebes maant zwartspaarders

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes maant zwartspaarders om hun geheime tegoeden op buitenlandse bankrekeningen snel op te geven aan de Belastingdienst.

ANP
ANP

Nu krijgen ze in dat geval nog geen boete, maar binnenkort wel.

,,Wees er snel bij, want het is nu of nooit'', zei Wiebes in een Kamerdebat. Het bankgeheim in Europa staat op het punt te verdwijnen. De zogeheten 'inkeerdersregeling' geeft zwartspaarders de kans zonder boetes alsnog hun tegoeden op te biechten.

Wiebes zei dat op het moment dagelijks ongeveer 40 zwartspaarders hun vermogen opgeven. Sinds september 2013, toen de inkeerregeling werd versoepeld, zijn het er al 3000. Ze biechtten gemiddeld 500.000 euro op, wat de fiscus gemiddeld 75.000 euro per persoon oplevert. In de eerste maanden van dit jaar is door zwartspaarders al voor circa 1 miljard euro opgebiecht. De belasting die daarover geheven wordt bedraagt 150 miljoen.

De inkeerregeling geldt nog tot 1 juli dit jaar. Wie daarna vermogen opbiecht krijgt een boete van 30 procent, vanaf 1 juli volgend jaar is de boete 60 procent. Dat is ook de datum waarop er een einde komt aan het bankgeheim binnen de Europese Unie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen