ECO12 nov '14 15:56Aangepast op 12 nov '14 16:40

SBM uitblinker op negatief Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag in de min.

ANP
ANP

Op Beursplein 5 was SBM Offshore echter de absolute uitblinker. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie trof een schikking met het Openbaar Ministerie in een grote omkopingszaak.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 412,66 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 610,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,2 tot 1,4 procent.

In de AEX steeg SBM Offshore 18,8 procent in beurswaarde. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen is volgens analisten van Rabobank ,,zeer positief nieuws''. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten.

Ballast Nedam

Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat in de afgelopen dagen een opvallende opmars kende, viel ditmaal op door een flinke koersdaling van 8,1 procent. Technisch installatiebedrijf Batenburg Techniek klom 2,2 procent na een positief nettoresultaat in het derde kwartaal.

In Madrid steeg Telefónica 0,5 procent na meevallende cijfers van het Spaanse telecomconcern. Het Duitse energieconcern E.ON daalde in Frankfurt 2,8 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten.

Miljardenschikking

De markt verwerkte daarnaast een miljardenschikking van vijf grootbanken met internationale toezichthouders over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De Zwitserse bank UBS, die het meest moet betalen, ging in Zürich 0,2 procent omhoog. Barclays, die nog geen boete kreeg, daalde in Londen 1,9 procent. Het onderzoek naar de Britse bank is nog niet afgerond.

De euro was 1,2473 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 77,66 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 81,17 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen