ECO12 sep '14 17:52

Beurzen rustig het weekend in

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag zonder al te veel verschuivingen het weekend ingegaan.

ANP
ANP

Na een rustige handelssessie zorgde de negatieve start van de handelsdag op Wall Street ervoor dat de koersen even onder druk kwamen te staan. De meeste graadmeters wisten die verliezen echter weer te beperken.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent in de min op 417,80 punten. De MidKap noteerde ook 0,1 procent lager, op 619,18 punten. De beurs in Frankfurt moest 0,4 procent inleveren. De beurs in Parijs sloot nagenoeg onveranderd, terwijl de FTSE-index in Londen 0,1 procent omhoog ging.

Chipmachinefabrikant ASML voerde de AEX aan met een winst van 1,5 procent. Bierbrouwer Heineken stond onderaan met een min van ruim 2,2 procent. Mogelijk namen beleggers hun winst. Sinds begin augustus is het aandeel Heineken circa 20 procent meer waard geworden.

Aegon

Aegon won 0,8 procent. De Britse dochter van de verzekeraar, die zijn hoofdkantoor heeft in het Schotse Edinburgh, bekijkt de opties rond een eventuele Schotse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Het verplaatsen van het hoofdkantoor uit Edinburgh is echter niet aan de orde.

Het aandeel HES Beheer reageerde nauwelijks op de afwijzing van een klacht door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) rond de voorgenomen overname van het havenbedrijf door Hestya Energy. Het aandeel sloot nagenoeg onveranderd op 43,50 euro.

Statoil

In Oslo steeg Statoil 0,5 procent. Het Noorse staatsolie- en gasconcern verkoopt verschillende olie- en gasactiviteiten aan Wintershall, een dochterbedrijf van het Duitse chemieconcern BASF.

Aveva Group ging in Londen ruim 25 procent onderuit en leed daarmee het grootste koersverlies in 16 jaar. Het Britse softwarebedrijf waarschuwde voor een negatief effect van de wisselkoersen op de omzet in de eerste helft van het jaar.

De euro was bij het slot van de Europese beurshandel 1,2955 dollar waard, tegen 1,2939 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 93,07 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,7 procent tot 97,37 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen