ECO24 okt '14 17:50

Beurzen wachten op uitslag bankentest ECB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag met verliezen het weekeinde ingegaan.

ANP
ANP

Het opduiken van het ebolavirus in New York en een winstalarm van het Duitse chemieconcern BASF zorgden voor enige terughoudendheid. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van de stresstest van de Europese bankensector door de Europese Centrale Bank (ECB), die zondag worden bekendgemaakt.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 396,12 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 591,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag op basis van een document van de ECB dat 25 van de 130 onderzochte banken waarschijnlijk zullen zakken voor de testen van de centrale bank. De ECB wilde geen commentaar geven en stelde dat alle conclusies ten aanzien van het onderzoek tot de definitieve bekendmaking op zondag zeer speculatief zijn. Er wordt niet verwacht dat Nederlandse banken voor de test zullen zakken.

Grootste dalers

In de AEX waren bodemonderzoeker Fugro, uitzender Randstad en maritiem dienstverlener SBM Offshore de grootste dalers met verliezen tot 2,5 procent. Sterkste stijger was telecomconcern KPN met een winst van 3,4 procent.

In de MidKap werden de kwartaalresultaten van Corbion goed ontvangen. De producent van biologische voedingsingrediënten was met een plus van bijna 5 procent koploper onder de middelgrote bedrijven. Textielfabrikant TenCate, die ook met cijfers kwam, stelde teleur en sloot met een min van 4,3 procent.

TMG verliest

Bij de kleinere bedrijven verloor Telegraaf Media Groep (TMG) 2,4 procent. Het moederbedrijf van De Telegraaf en Sky Radio heeft zijn resultaten in het derde kwartaal opnieuw zien verslechteren en gaat de kosten verder terugdringen.

In Stockholm maakte Volvo een koerssprong van 6,9 procent na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse vrachtwagenfabrikant. BASF leverde in Frankfurt 3,2 procent in. De chemiereus schroefde zijn winstverwachting voor 2015 terug.

Belgacom

In Brussel won telecombedrijf Belgacom 6,3 procent na een verhoging van de winstverwachting. Tussentijds noteerde het aandeel bijna 8 procent hoger, waarmee de sterkste winst sinds 2008 werd geboekt.

De euro noteerde 1,2670 dollar, tegen 1,2654 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 81,33 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs en kostte 86,46 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen