ECO3 apr '14 16:00Aangepast op 3 apr '14 17:08

Gemengd beeld op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten donderdagmiddag een gemengd beeld zien.

ANP
ANP

ECB-president Mario Draghi kreeg beleggers niet op de banken met zijn belofte dat de Europese Centrale Bank (ECB) klaarstaat om maatregelen te nemen om de lage inflatie te bestrijden.

De AEX-index in Amsterdam stond een klein uur voor sluiting 0,1 procent lager op 405,61 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 675,34 punten. In Londen ging de FTSE 0,1 procent omlaag. De beurzen in Frankfurt en Parijs deden het wat beter met winsten van 0,1 en 0,5 procent.

De ECB hield de rentetarieven in de eurozone donderdag ongewijzigd. Draghi herhaalde wel dat de centrale bank bereid is om snel in actie te komen als de inflatie te lang, te laag blijft. Daarbij worden ,,alle instrumenten'' die de ECB ter beschikking staan in overweging genomen, stelde hij. Daar hoort ook de mogelijkheid om de geldhoeveelheid te verruimen via de opkoop van obligaties bij.

Steun

Nieuwe stimuleringsmaatregelen in China boden enige steun aan de handel. De Chinese overheid voert de investeringen in infrastructuur en huizenbouw dit jaar op in een poging de economische groei te ondersteunen.

Uit de eurozone kwamen gemengde economische berichten. De detailhandelsverkopen namen in februari onverwacht toe, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone in maart iets minder hard groeide dan voorzien.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3,1 procent en leverde daarmee een groot deel van de koerswinst op woensdag weer in. Digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto en bierbrouwer Heineken stonden samen bovenaan met een plus van 0,8 procent.

ING won 0,5 procent. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde dat de steun die de bank en verzekeraar in 2008 en 2009 van de Nederlandse overheid kreeg, niet in strijd was met de Europese staatssteunregels.

Deutsche Bank

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1,2 procent. De grootste bank van Duitsland had te kampen met een adviesverlaging door JPMorgan Chase.

De euro zakte na het ECB-besluit en was 1,3717 dollar waard, tegen 1,3759 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,48 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 105,04 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen