ECO17 apr '14 16:05

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten donderdagmiddag de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Sterke kwartaalresultaten van toonaangevende Amerikaanse bedrijven als General Electric en Goldman Sachs gaven beleggers moed op de laatste dag van de verkorte paasweek. De AEX-index in Amsterdam bleef achter door tegenvallende kwartaalcijfers van AkzoNobel.

De hoofindex op het Damrak noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 396,74 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 650,00 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,8 procent vooruit.

Beleggers hielden hun ogen ook gericht op Genève, waar Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie praten over de crisis in Oekraïne. Een doorbraak wordt echter niet verwacht en de VS dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland.

AkzoNobel

Verfspecialist AkzoNobel was de sterkste daler in de AEX met een min van bijna 5 procent. Vooral de cijfers van het onderdeel decoratieve verf waren volgens Rabobank slechter dan verwacht.

In de MidKap was Imtech daarentegen in trek omdat het bedrijf zijn ICT-divisie in de etalage heeft gezet. Het aandeel prijkte bovenaan met een plus van ruim 8 procent. Volgens analisten zou de verkoop van de ICT-divisie 280 tot 325 miljoen euro kunnen opleveren. De technisch dienstverlener wil de opbrengst gebruiken om de schuldenlast te verminderen. Beleggers hopen dat een aandelenuitgifte door het bedrijf nu voorlopig van de baan is.

Frankfurt

SAP verloor in Frankfurt meer dan 2 procent. Beleggers waren niet tevreden over de kwartaalcijfers van het Duitse softwarebedrijf. SAP waarschuwde daarnaast dat de sterkere euro de resultaten in het tweede kwartaal verder onder druk zal zetten.

Diageo en Rémy Cointreau noteerden lager nadat was gebleken dat beide drankenproducenten in het eerste kwartaal flink last hebben gehad van de zwakte op de Chinese markt. Diageo, bekend van onder meer Johnnie Walker-whisky en Smirnoff-wodka, daalde in Londen bijna 4 procent en Rémy Cointreau leverde in Parijs meer dan 3 procent in.

De euro was 1,3846 dollar waard, tegen 1,3820 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 104 dollar. De prijs voor Brentolie stabiliseerde op 109,57 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen