ECO31 jul '14 11:55

Beurzen verliezen terrein

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen moesten donderdag terrein prijsgeven.

ANP
ANP

Beleggers kregen tal van kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven voor de kiezen en schrokken van een winstwaarschuwing van Adidas. In Amsterdam bleef het verlies beperkt dankzij een stevige koerswinst van zwaargewicht Shell.

,,We even doen een flinke stap terug. Vooral in Zuid-Europa gaan de beurzen stevig omlaag. In Amsterdam valt het nog mee doordat Shell een mooie plus laat zien'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 405,75 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 614,53 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tussen de 0,3 en 1,1 procent omlaag. De hoofdindex in Madrid zakte bijna 2 procent. Beleggers maakten zich zorgen over de Spaanse bedrijven die actief zijn in Argentinië, nu dat land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

MidKap

Shell was koploper in de AEX met een winst van 2,8 procent. Volgens analisten van ABN Amro zien de cijfers van het olieconcern ,,er prima uit”. Uitzender Randstad was de grootste daler met een verlies van bijna 4 procent. Beleggers en analisten waren teleurgesteld in de dalende lijn die de omzetgroei gedurende het tweede kwartaal liet zien.

In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech onderaan met een min van bijna 18 procent na een tegenvallend handelsbericht. Bij de kleinere bedrijven leverde Pharming ruim 8 procent in nadat was gebleken dat het halfjaarverlies van het biotechnologiebedrijf is toegenomen.

Banco Espirito Santo

In Frankfurt ging Adidas bijna 14 procent onderuit. De Duitse sportkledingfabrikant is door alle internationale onrust pessimistischer geworden over de winst en schroeft zijn uitbreidingsplannen in Rusland terug. Ook detailhandelsconcern Metro (min 4,9 procent), moederbedrijf van Saturn en Media Markt, verwacht dit jaar minder winst te maken.

Banco Espirito Santo (BES) raakte in Lissabon bijna 43 procent aan beurswaarde kwijt. De geplaagde Portugese bank moet geld ophalen na een miljardenverlies in de eerste helft van het jaar.

De euro was 1,3390 dollar waard, tegen 1,3378 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 99,41 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 105,84 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen