ECO24 okt '14 15:54Aangepast op 24 okt '14 16:45

Europese beurzen omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen deden vrijdagmiddag een stapje terug.

ANP
ANP

Het opduiken van het ebolavirus in New York zorgde voor enige terughoudendheid. Ook wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken, die zondag worden bekendgemaakt.

De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,4 procent lager op 395,53 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 591,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag op basis van een document van de Europese Centrale Bank (ECB) dat 25 van de 130 onderzochte banken waarschijnlijk zullen zakken voor de testen van de ECB. De ECB wilde geen commentaar geven en stelde dat alle conclusies ten aanzien van het onderzoek tot de definitieve bekendmaking op zondag zeer speculatief zijn.

Grootste dalers

In de AEX waren bodemonderzoeker Fugro, uitzender Randstad en maritiem dienstverlener SBM Offshore de grootste dalers met verliezen tot 2,5 procent. Sterkste stijger was telecomconcern KPN met een winst van 3,1 procent.

In de MidKap werden de kwartaalresultaten van Corbion goed ontvangen. De producent van biologische voedingsingrediënten was met een plus van ruim 5 procent koploper onder de middelgrote bedrijven. Textielfabrikant TenCate, die ook met cijfers kwam, stelde teleur en stond op een min van 3,3 procent.

TMG verliest

Bij de kleinere bedrijven verloor Telegraaf Media Groep (TMG) 2,4 procent. Het moederbedrijf van De Telegraaf en Sky Radio heeft zijn resultaten in het derde kwartaal opnieuw zien verslechteren en gaat de kosten verder terugdringen.

In Stockholm maakte Volvo een koerssprong van 7,2 procent na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse vrachtwagenfabrikant. BASF leverde in Frankfurt 3,4 procent in. De Duitse chemiereus schroefde zijn winstverwachting voor 2015 terug.

Belgacom

In Brussel won telecombedrijf Belgacom 6,1 procent na een verhoging van de winstverwachting. Tussentijds noteerde het aandeel bijna 8 procent hoger, waarmee de sterkste winst sinds 2008 werd geboekt.

De euro noteerde 1,2668 dollar, tegen 1,2654 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 80,56 dollar. Brentolie zakte 1,4 procent in prijs en kostte 85,64 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen