ECO15 okt '14 11:45

Beurzen zakken weer weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten woensdagmiddag na een korte opleving weer in het rood.

ANP
ANP

Beleggers bleven nerveus door de twijfels over het economisch herstel. In Amsterdam bracht ASML als eerste AEX-fonds de kwartaalcijfers naar buiten.

,,Na een rommelig begin gaan we toch weer naar beneden. Gezien de goede bedrijfsresultaten van onder meer Intel hadden we eigenlijk wat meer verwacht. Het is dan ook vooral wachten op wat Wall Street woensdagmiddag gaat doen“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 389,74 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 553,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1 procent in.

SBM Offshore

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore had te lijden onder de aanhoudende daling van de olieprijs en stond met een min van ruim 3 procent onderaan de AEX. Bierbrouwer Heineken was de sterkste stijger met een winst van bijna 1 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs.

ASML daalde 2,7 procent. De chipmachinefabrikant is er in het derde kwartaal niet in geslaagd de eigen verwachtingen helemaal waar te maken. Desondanks liet de onderneming weten op koers te liggen om zijn jaardoelstellingen te halen.

Danone

In Parijs won het Franse voedingsmiddelenconcern Danone ruim 3 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. CSR maakte in Londen een koerssprong van 30 procent. De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm neemt de Britse chipontwikkelaar CSR over zo'n 2 miljard euro.

Het Britse farmaceutische concern Shire ging 25,5 procent onderuit nadat de Amerikaanse branchegenoot Abbvie had laten weten zijn bod op Shire te heroverwegen door een verandering van de belastingregels in de VS. Ook concurrent AstraZeneca (min 3,5 procent), die eerder dit jaar een bod van Pfizer afwees, verloor terrein door de afnemende overnamespeculatie in de sector.

De euro was 1,2645 dollar waard, tegen 1,2660 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 80,71 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 84,12 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen