ECO12 sep '14 07:43

Boete kwart miljoen per dag bedreigde Yahoo

Auteur: ANP Nieuws

SUNNYVALE (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo dreigde in 2008 van de Amerikaanse overheid een boete te krijgen van 250.000 dollar (ruim 193.000 euro) per dag.

EPA
EPA

Yahoo wilde niet mee werken aan verzoeken van de overheid voor informatie over het internetgedrag van zijn gebruikers. Dat blijkt uit documenten die Yahoo heeft gepubliceerd met betrekking tot de zaak.

Yahoo had bezwaar gemaakt tegen het geven van informatie over zijn gebruikers aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, waarna de overheid met de boete dreigde. Yahoo stapte naar de rechter over de zaak, maar die oordeelde echter dat Yahoo moest meewerken met de NSA. Daarna ging het bedrijf toch overstag. De rechtbank staat nu wel toe dat Yahoo een groot aantal documenten publiceert over de zaak.

Het surveillancewerk van de NSA bij internetbedrijven kwam vorig jaar aan het licht door klokkenluider Edward Snowden. Die onthulde de praktijken van de Amerikaanse overheid bij het vergaren van gegevens van internetgebruikers. Ook bedrijven als Google en Facebook moesten informatie leveren aan de overheid.

Gerelateerde artikelen