ECO27 okt '14 11:32

Beurzen zakken in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten maandagmiddag overwegend in het rood.

ANP
ANP

De stemming sloeg om na bekendmaking van een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen. De uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken zorgden bij de opening nog voor een positieve stemming.

,,Het enthousiasme over de uitslagen van de stresstesten ebt weer wat weg. Uiteindelijk is toch 20 procent van de banken niet geslaagd voor de test. Ook helpt een daling van het vertrouwen in Duitsland niet mee“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index hield het hoofd boven water dankzij koerswinsten van zwaargewichten Unilever (plus 1,2 procent) en Heineken (plus 1,3 procent). De hoofdindex van Beursplein 5 noteerde 0,3 procent hoger op 397,10 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 588,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Europese banken

De Europese banken zagen de eerdere sterke koerswinsten weer verdampen. In Frankfurt won Commerzbank 1,7 procent. Eerder op de ochtend stond de Duitse bank nog bijna 10 procent in de plus. ING, dat ook zonder moeite door de test kwam, zag een eerdere winst verdampen en verloor 0,5 procent op het Damrak.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte zondag bekend dat 25 van de 130 grootste Europese banken voor de stresstest zijn gezakt. De Italiaanse financiële sector kwam als slechtste uit het bankenonderzoek. Banca Monte dei Paschi di Siena, de grote verliezer van de bankentest, ging in Milaan ruim 20 procent onderuit. De op twee na grootste bank van Italië moet 2,1 miljard euro aan extra kapitaal zien op te halen om aan alle eisen van de centrale bank te kunnen voldoen.

TNT onderaan

In de AEX stond TNT onderaan met een min van meer dan 7 procent. Beleggers waren ontevreden over de kwartaalresultaten van de pakketbezorger.

De euro was met 1,2670 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse zakte 0,6 procent tot 80,50 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 85,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen