ECO11 feb '14 19:46Aangepast op 11 feb '14 21:44

Wall Street blij met Yellen

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York noteerden dinsdag stevig in de plus.

EPA
EPA

Beleggers reageerden positief op de woorden van de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, die in het Amerikaanse Congres liet weten dat de centrale bank het door haar voorganger ingezette beleid van lage rentes zal voortzetten.

De Dow-Jonesindex noteerde een half uur voor het slot 1,3 procent hoger op 16014,77 punten. De brede S&P 500 klom 1,2 procent, tot 1821 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 4194 punten 1,1 procent in de plus.

Yellen zei tijdens haar eerste officiële optreden continuïteit te verwachten in het monetaire beleid en beloofde dat de Fed onder haar leiding vasthoudt aan het streven om de werkgelegenheid in de Verenigde Staten op te krikken. Ze benadrukte daarbij dat de arbeidsmarkt van 's werelds grootste economie ondanks de dalende werkloosheid nog verre van hersteld is.

Steunbeleid afbouwen

De Fed kondigde eind vorig jaar aan het stimuleringsprogramma voor de economie, waarbij de bank maandelijks 85 miljard dollar in de economie pompte, geleidelijk af te bouwen. Economen vroegen zich de laatste weken af of de afbouw zoals gedacht met 10 miljard per maand zal worden doorgezet, omdat veel cijfers over de economie toch niet minder sterk waren als gehoopt. Yellen liet dinsdag echter herhaaldelijk weten dat er echt grote verandering in de cijfers moet plaatsvinden, wil de Fed zijn beleid wijzigen.

Ook meevallende bedrijfscijfers fleurden de stemming op Wall Street op. Aanbieder van mobiele telefonie Sprint kreeg er 2 procent bij nadat het bedrijf een sterker dan verwachte omzet bekend had gemaakt. Beleggers leken het ook niet erg te vinden dat Sprint zijn mogelijke overname van branchegenoot T-Mobile US volgens bronnen heroverweegt.

CVS

Ook drogist-apotheker CVS schreef een winst van 2,7 procent na de publicatie van sterke kwartaalcijfers

Voucherbedrijf Groupon leverde juist ruim 6 procent in vanwege het nieuws dat een bestuurder het bedrijf verlaat.

De euro was 1,3638 dollar waard, tegen 1,3652 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,2 procent tot 99,88 dollar per vat en die van Brentolie verloor 0,1 procent tot 108,56 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen