ECO13 feb '14 11:45

Beurzen staken winstreeks

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen staakten donderdag de meerdaagse winstreeks.

ANP
ANP

Beleggers namen wat gas terug na het sterke herstel en verwerkten een grote stroom cijfers van Europese bedrijven.

,,We doen even een klein stapje terug na de stevige rit in de afgelopen dagen, waarbij de AEX van 380 naar bijna 400 punten is gestegen. De bedrijfsresultaten die vandaag naar buiten kwamen lieten een gemengd beeld zien en per saldo is de impact van deze cijfers op de beurzen beperkt“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 396,04 punten en lijkt daarmee een einde te maken aan een vijfdaagse winstreeks. De MidKap steeg 0,1 procent tot 638,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 0,4 tot 0,8 procent.

Grootste dalers

Grootste dalers in de AEX waren Air France-KLM en SBM Offshore met verliezen van respectievelijk 2 en 1,5 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een plus van 1 procent. Corio noteerde vlak, ondanks dat het jaarresultaat van het vastgoedbedrijf iets hoger was uitgevallen dan het bedrijf zelf en analisten hadden voorzien. Onder de kleinere bedrijven wist Ordina, dat jaarcijfers presenteerde, een flink openingsverlies om te zetten in een plus van 0,7 procent.

Commerzbank steeg 2,8 procent in Frankfurt. De Duitse bank boekte vorig kwartaal winst, nadat een tegenvaller in de belastingen een jaar eerder voor verlies zorgde. Commerzbank hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en wist zijn kosten te verlagen.

BNP Paribas

In Parijs verloor BNP Paribas 4,5 procent. De grootste bank van Frankrijk zag de winst in het vierde kwartaal met driekwart dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Renault steeg daarentegen ruim 6 procent. De Franse autoproducent wist de winst vorig jaar flink op te voeren, geholpen door sterke verkoopcijfers van het budgetmerk Dacia. Ook kostenverlagingen stuwden de winst.

In Londen ging vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce meer dan 13 procent onderuit na een omzetwaarschuwing. Lloyds Banking Group zakte ruim 4 procent. De Britse bank leed in 2013 voor het vierde jaar op rij verlies.

De euro was 1,3665 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 99,59 dollar per vat. Brentolie werd x procent goedkoper op 108,21 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen