ECO11 mrt '14 17:47

DNB neemt adviseurs voor check bankbalansen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft BlackRock Solutions en Booz & Co als adviseurs in de arm genomen voor hulp bij het doorlichten van de bankbalansen van de Nederlandse 'systeem' banken.

ANP
ANP

Dat bevestigde dinsdag een woordvoerder van DNB.

Daarnaast heeft DNB accountancyfirma's. KPMG, E&Y en Zanders aangetrokken om bepaalde processen bij de banken te controleren.

De controles vinden plaats in het kader van het balansonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenoemde Asset Quality Review (AQR). Daarbij moeten 128 grotere Europese banken inzage geven in de gegevens over gemiddeld circa 1250 leningen. De onderzochte leningen vertegenwoordigen met een waarde van 2,72 biljoen euro, zo'n 58 procent van de totale risicogewogen bezittingen van de betreffende banken.

Zwakke plekken

Het onderzoek moet eventueel zwakke plekken en kapitaaltekorten blootleggen bij de grootste banken van Europa die vanaf komend najaar onder het gezamenlijke Europese toezichtsregime komen te vallen. In Nederland gaat het om ING, ABN Amro, Rabobank, SNS, Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank.

DNB zet ongeveer 40 tot 50 medewerkers in om de bankbalansen door te lichten. De controles vinden plaats in een internationaal team, aldus de woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen