ECO30 okt '14 11:50

Europese beurzen zakken in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten donderdagmiddag na een positief begin weer in het rood.

ANP
ANP

Vooral de bankaandelen in Zuid-Europa werden van de hand gedaan. Op Beursplein 5 stond DSM in de schijnwerpers na overnamegeruchten.

,,De markt lijkt toch weer naar beneden te worden gedrukt door de aanhoudende onzekerheid over wanneer de rente in de VS omhoog gaat. Verder blijven de Zuid-Europese banken onder druk staan na de uitkomsten van het bankenonderzoek afgelopen zondag'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 1 procent lager op 397,05 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 586,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen de 0,9 en 1,8 procent omlaag. De graadmeters in Madrid en Milaan verlorentot 2,3 procent.

Banca Monte dei Paschi di Siena

De Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena, die zakte voor de bankentest, ging ruim 13 procent onderuit. De Spaanse banken BBVA en Banco Santander leverden rond 3 procent in. In Amsterdam verloor ING 2,5 procent.

In Amsterdam zette Fugro de daling voort en stond met een min van ruim 6 procent onderaan de AEX. De bodemonderzoeker zag een dag eerder al bijna 27 procent aan beurswaarde verdampen na een teleurstellend handelsbericht. DSM steeg 1,9 procent. Het Duitse Evonik Industries onderzoekt volgens persbureau Bloomberg een overname van het speciaalchemiebedrijf. DSM gaf geen commentaar op het bericht, terwijl een woordvoerster van Evonik het ontkende.

Randstad

Randstad won 0,5 procent. De uitzender gaf in het kwartaalbericht aan dat de groei van de omzet voorlopig stabiel blijft. Olieconcern Shell zakte 1,1 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

In de MidKap ontsnapte ASM International (ASMI) aan de negatieve teneur. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat de toeleverancier aan de chipindustrie eigen aandelen gaat inkopen en beloonden het aandeel met een koerswinst van 12,5 procent.

De euro was 1,2592 dollar waard, tegen 1,2753 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 81,42 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 86,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen