ECO11 aug '14 07:59Aangepast op 11 aug '14 08:33

'AEX toont herstel’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk met winst aan de nieuwe handelsweek.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen hoger openen, in navolging van de positieve stemming in Azië en de hogere slotstanden op Wall Street.

,,De AEX opent zo’n 2,5 punten hoger en lijkt daarmee weer wat te herstellen na de koersval van vorige week. Voor vandaag staat er weinig spannends op de agenda. Later in de week zal de aandacht vooral uitgaan naar de economische groeicijfers uit de eurozone, die donderdag naar buiten komen'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam bracht Fugro de resultaten naar buiten. De bodemonderzoeker leed in de eerste helft van het jaar een nettoverlies van 267,7 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst van 109,4 miljoen euro in de boeken werd gezet. Fugro waarschuwde op 10 juli al voor tegenvallende resultaten.

BAM

Bouwbedrijf BAM meldde in aanloop naar de publicatie van de halfjaarresultaten, op 21 augustus, alvast dat het over de eerste 6 maanden een break-evenresultaat voor belastingen verwacht te boeken.

Ook investeerder Value8 liep vooruit op de halfjaarcijfers, die op 28 augustus worden gepubliceerd. De onderneming liet weten dat de positieve trends van het eerste kwartaal aanhielden in het tweede kwartaal.

Verre Oosten

Op de beurzen in het Verre Oosten werden maandag mooie winsten geboekt. Beleggers schoven de geopolitieke zorgen even aan de kant en gingen op zoek naar koopjes na de koersverliezen van vorige week. In Tokio sloot de Nikkei 2,4 procent in de plus. De Shanghai Composite klom ruim 1 procent, nadat was gebleken dat de Chinese inflatie in juli stabiel is gebleven op 2,3 procent.

De aandelenbeurzen op Wall Street wisten vrijdag de verliezen van de voorgaande dagen op overtuigende wijze weg te werken. Beleggers putten moed uit berichten over een mogelijke afname van de oorlogsdreiging in Oekraïne.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 16.553,93 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 1931,59 punten. Daarmee stonden de hoofdgraadmeters iets hoger dan aan het einde van de voorgaande week. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij en kwam uit op 4370,90 punten.

De Europese beurzen gingen echter met verliezen het weekeinde in. Vooral in Amsterdam liepen de verliezen op de laatste dag van de week stevig op. De AEX-index sloot 1 procent in de min op 390,25 punten en leverde daarmee deze week in totaal 2 procent in. De MidKap zakte vrijdag 2,5 procent tot 566,74 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,1 tot 0,4 procent in.

De euro noteerde maandag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,3397 dollar, tegen 1,3415 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent in prijs tot 97,79 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 104,96 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen