ECO22 sep '14 11:49

Beurzen nemen gas terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandagochtend eensgezind in het rood.

ANP
ANP

Een winstwaarschuwing van het Britse supermarktconcern Tesco en zorgen over de Chinese economie drukten het beurssentiment.

,,We nemen gas terug. Er is niet echt een specifieke reden voor de terugval en het valt meer in het normale handelspatroon dat volgt op een sterke klim. In Amsterdam is ING een opvallende daler, terwijl in Londen Tesco onderuit gaat na een nieuw winstalarm. Naast de huizenverkopen uit de VS staat er weinig macro-economisch nieuws op het programma en moet de beurs het op eigen kracht doen“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 422,38 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 614,32 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,2 tot 0,8 procent in.

ING

ING was de sterkste daler in de AEX met een verlies van meer dan 4 procent. Afgelopen vrijdag liet het aandeel nog een mysterieuze opmars zien van 5,8 procent in de slotminuten van de handel. Het financiële concern, dat maandag werd opgenomen in een aantal voorname bankindices, had maandag ook te kampen met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux.

In de MidKap verloor Air France-KLM 2 procent. De piloten van Air France verlengen hun al een week durende staking met nog eens 4 dagen tot 26 september.

Tesco

Tesco raakte in Londen 8 procent aan beurswaarde kwijt en zakte tot het laagste niveau in 11 jaar. De grootste Britse supermarktketen heeft eind augustus de winst in de eerste helft van het lopende boekjaar veel te hoog ingeschat.

In Frankfurt daalde Siemens 0,5 procent. Het Duitse technologieconcern koopt de Amerikaanse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie Dresser-Rand voor circa 5,9 miljard euro. Met de aankoop is Siemens de Zwitserse pompmaker Sulzer (min 4 procent) een stap voor. Die concurrent liet onlangs weten fusiegesprekken te voeren met Dresser-Rand.

De euro was met 1,2851 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 91,90 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 97,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen