ECO20 okt '14 07:29Aangepast op 20 okt '14 08:22

Biedingsstrijd rond Nutreco verwacht

Auteur: ANP Nieuws

AMERSFOORT (ANP) - Handelsconglomeraat SHV wil Nutreco overnemen.

EPA
EPA

Dat werd maandag bekendgemaakt. Marktkenners voorspellen dat er een overnamestrijd rondom de Nederlandse diervoerproducent zal uitbreken.

SHV biedt 40 euro per aandeel op Nutreco, wat het bedrijf een waarde geeft van ruim 2,6 miljard euro. Het bod, dat wordt gesteund door het bestuur en de raad van commissarissen van Nutreco, biedt een premie van 42 procent op de slotkoers van het aandeel afgelopen vrijdag.

Marktkenners denken echter dat het hier niet bij zal blijven. Ze spraken van een verrassende zet van SHV en noemden het bod unaniem redelijk fors. Maar branchegenoten ,,zullen hun rekenmachine gaan pakken'' om een en ander nog eens door te berekenen, zo wist analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Effectenhuis Petercam denkt dat de 40 euro per aandeel ,,niet de eindprijs'' zal zijn. Als belangrijkste kandidaat om ook te gaan bieden op Nutreco wordt het Amerikaanse Cargill genoemd.

Van de beurs

Als het bod van SHV slaagt, zal Nutreco in ieder geval van de beurs verdwijnen. Volgens topman Knut Knesse van Nutreco benaderde SHV het concern zo'n 4 weken geleden. Hij verwacht dat het biedingsbericht later in het vierde kwartaal zal worden ingediend en rekent er op dat de afronding van de overname in het eerste kwartaal van 2015 zal plaatsvinden. SHV is van plan onder meer het hoofdkantoor in Nederland te houden, het merk te handhaven en het bedrijf niet op te breken.

Nutreco bracht maandag ook een tussentijds handelsbericht naar buiten. Daarin liet het weten dat de omzet in het derde kwartaal met 4,1 procent daalde tot ruim 1,4 miljard euro. Dat was deels het gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. De onderneming voorspelde dat het bedrijfsresultaat (ebita) dit jaar ten minste gelijk zal zijn aan dat van vorig jaar. Over 2013 kwam het bedrijfsresultaat uit op 256,3 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen