ECO20 dec '13 09:21Aangepast op 20 dec '13 10:40

AEX opent met kleine winst

Auteur: ANP Nieuws

De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met een kleine winst geopend.

Ook de andere Europese beurzen begonnen overwegend licht hoger. Beleggers deden het rustig aan na de sterke koerswinsten van een dag eerder en bereiden zich voor op de kerstperiode.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,2 procent in de plus op 388,62 punten. De MidKap klom ook 0,2 procent, tot 606,34 punten. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent. De FTSE in Londen noteerde nagenoeg onveranderd en de DAX in Frankfurt deed het wat beter met een winst van 0,2 procent.

Uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland opnieuw is gestegen. De vooruitkijkende vertrouwensindex van GfK nam deze maand toe van 7,4 tot 7,6. Economen rekenden in doorsnee op een stabilisering.

AA+
De markt verwerkte daarnaast een verlaging van de kredietbeoordeling voor de Europese Unie. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde de waardering voor de 28 EU-landen van AAA naar AA+. S&P hanteert bij de nieuwe rating een stabiele verwachting, dat was eerder nog negatief.

Koploper in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 0,9 procent. Grootste daler was postbezorger PostNL met een min van 0,9 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

Imtech
Imtech verloor 0,8 procent. De technisch dienstverlener heeft in oktober en november nog geen verbetering gezien bij de activiteiten in Duitsland. Het bedrijf wil de marges daar zo snel mogelijk weer gezond krijgen en de probleemprojecten versneld afronden. Daarbij houdt het bedrijf rekening met verdere afboekingen. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen verwacht niet dat de mogelijke afboekingen groot zullen zijn.

In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam bovenaan met een plus van 1,6 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis sloot de rij met een verlies van 0,9 procent na de aankondiging dat bestuurder Friedrich Schneider aan het einde van zijn tweede termijn vertrekt bij het bedrijf.

De euro was 1,3630 dollar waard, tegen 1,3665 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 98,76 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 110,27 dollar.

Gerelateerde artikelen