ECO20 dec '13 11:49

Beurzen breiden winst uit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag de stevige winsten van een dag eerder verder uit te breiden.

De stemming werd gesteund door een verdere toename van het Duitse consumentenvertrouwen. Ook galmde de boodschap van de Federal Reserve nog na. De Fed liet eerder deze week weten dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de steunafbouw op te vangen en dat de rente nog lang laag zal blijven.

,,De stijging op de beurzen zet door. De opmars vloeit voort uit het afbouwverhaal van de Fed. Beleggers zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de plannen van de Amerikaanse centrale bank. Daarnaast verzekerde de Fed dat de korte rente laag blijft. Met nog 4 hele dagen en een halve handelsdag te gaan staat de AEX voor het jaar zo’n 14 procent in de plus. Inclusief dividend bedraagt de jaarwinst een dikke 17 procent“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,7 procent hoger op 390,53 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 608,48 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen respectievelijk 0,2 en 0,4 procent. De CAC40-index in Parijs bleef wat achter met een min van 0,1 procent.

Consumentenvertrouwen

Uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland opnieuw is gestegen. De vooruitkijkende vertrouwensindex van GfK nam deze maand toe van 7,4 tot 7,6. Economen rekenden in doorsnee op een stabilisering.

De markt verwerkte daarnaast een verlaging van de kredietbeoordeling voor de Europese Unie. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde de waardering voor de 28 EU-landen van AAA naar AA+.

Eurofighter

In Brussel steeg telecombedrijf Telenet Group Holding 2,7 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Defensiespecialist BAE Systems leverde in Londen bijna 5 procent in. De Verenigde Arabische Emiraten hebben de onderhandelingen over de aankoop van de Eurofighter Typhoon, een gevechtsvliegtuig van BAE, gestaakt.

Koploper in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 1,6 procent. Grootste daler was Imtech met een verlies van 1,6 procent. De technisch dienstverlener heeft in oktober en november nog geen verbetering gezien bij de activiteiten in Duitsland. Het bedrijf wil de marges daar zo snel mogelijk weer gezond krijgen en de probleemprojecten versneld afronden. Daarbij houdt het bedrijf rekening met verdere afboekingen.

De euro was 1,3655 dollar waard, tegen 1,3665 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 98,77 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent tot 110,43 dollar.

Gerelateerde artikelen