ECO5 nov '13 15:53Aangepast op 5 nov '13 16:47

Groeiprognose eurozone drukt op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen moesten dinsdag terrein prijsgeven.

ANP
ANP

Een pessimistischer groeiprognose voor de eurozone drukte op de graadmeters. Beleggers bleven ook voorzichtig in afwachting van belangrijke gebeurtenissen later deze week.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,7 procent lager op 390,48 punten. De MidKap stond vlak op 610,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen daalden tot 0,6 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 1,1 procent verloor. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de opening 0,4 procent in de min.

,,We doen even een stapje terug na de sterke opmars. Daarnaast is Brussel wat somberder geworden over de groeivooruitzichten voor 2014. We wachten echter vooral op spannendere zaken later in de week, zoals het ECB-besluit en de banenrapport uit de VS. In Amsterdam worden de cijfers van DSM goed ontvangen ondanks dat de omzet wat tegenviel“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

DSM

Uit de jongste prognoses van de Europese Commissie bleek dat de economische groei in de eurolanden volgend jaar lager zal zijn dan eerder verwacht. Voor de eurozone wordt nu een groei van 1,1 procent voorzien, tegen een eerdere voorspelling van 1,2 procent. Brussel verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,2 procent groeit, terwijl in mei nog werd gerekend op een groei van 0,9 procent.

In de AEX klom DSM 2,4 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft volgens analisten in het derde kwartaal solide resultaten behaald. Het bedrijfsresultaat steeg met 27 procent tot 342 miljoen euro, wat iets beter is dan analisten hadden verwacht. De omzet viel iets lager uit dan voorzien. DSM handhaafde daarnaast de verwachtingen voor heel 2013.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech profiteerde van een adviesverhoging door Kepler en was met een winst van 4,7 procent de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Bank en verzekeraar ING stond onderaan met een min van 3,6 procent.

In Frankfurt zakte BMW bijna 3 procent. De Duitse automaker heeft in het derde kwartaal minder winst en omzet behaald dan een jaar geleden. Beiersdorf klom meer dan 4 procent. De Duitse producent van Nivea en Labello verwacht dit jaar een sterkere omzetgroei dan eerder voorspeld.

De euro was 1,3454 dollar waard, tegen 1,3516 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 93,76 dollar per vat. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs, tot 105,80 dollar.

Gerelateerde artikelen