ECO2 dec '13 17:54Aangepast op 2 dec '13 18:17

Nipte verliezen in ongeïnspireerde sessie

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met bescheiden verliezen zonder richtinggevend nieuws.

Beleggers zijn in afwachting van een cijfer over de Amerikaanse banenmarkt, dat pas vrijdag naar buiten wordt gebracht. Cijfers over de Chinese en Europese industrie hadden maandag nauwelijks effect.

De AEX-index daalde 0,1 procent tot een slotstand van 395,99 punten en de MidKap-index leverde 0,5 procent in tot 615,84 punten. De FTSE in Londen leverde 0,8 procent in, vooral door een aantal afwaarderingen. De CAC 40 in Parijs moest 0,2 procent terug en de DAX sloot in Frankfurt nagenoeg onveranderd.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de industriële bedrijvigheid in de eurozone in november verder is toegenomen. In Spanje liet de industrie echter voor het eerst in 4 maanden een krimp zien. De Chinese industrie groeide in november in hetzelfde tempo als in oktober.

Unilever
Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (min 1 procent) stond de hele dag onder druk op het Damrak. Topman Paul Polman zei in een interview dat de economische afkoeling van de voor het concern belangrijke opkomende markten nog jaren kan duren. Unilever haalt ongeveer 60 procent van zijn omzet uit dergelijke markten.

SBM Offshore steeg 0,6 procent. Volgens het Financieele Dagblad dringt Centaurus, een activistische belegger, aan op een andere manier van financiering voor de drijvende olieplatforms die de maritiem dienstverlener maakt.

ThyssenKrupp
In Frankfurt zakte Deutsche Telekom 0,6 procent. Dochteronderneming T-Systems gaat volgens zakenkrant Handelsblatt ingrijpend reorganiseren, waarbij het banenverlies kan oplopen tot 8000 arbeidsplaatsen.

ThyssenKrupp leverde 8,5 procent in na aankondiging van een aandelenemissie. Het Duitse staalconcern verkoopt ook zijn staalfabriek in het Amerikaanse Alabama voor 1,55 miljard dollar aan ArcelorMittal en het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal. De aankoop is volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen een ,,goede deal'' voor ArcelorMittal, dat in Amsterdam de AEX aanvoerde met een plus van 1,3 procent.

De euro was 1,3547 dollar waard, tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde 0,9 procent hoger op 93,56 dollar per vat. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 111,47 dollar.

Gerelateerde artikelen