ECO3 jun '13 19:31

Wisselend beeld op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street toonden maandag in de middaghandel een wisselend beeld.

EPA
EPA

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie zetten druk op de markt en verwezen de S&P 500 naar de laagste stand van de afgelopen 3 weken. Sterke koerswinsten van chipfabrikant Intel en farmaceut Merck hielden de Dow-Jonesindex echter boven de slotstand van vrijdag.

De Dow Jones, die bestaat uit 30 toonaangevende fondsen, stond na bijna 4 uur handel 0,3 procent hoger op 15.161 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1629 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,6 procent in tot 3434 punten.

Vlak na de positieve start van de handelsdag bleek dat de industriële activiteit in de Verenigde Staten vorige maand is gekrompen, terwijl werd gerekend op een consolidatie van het groeitempo van april. De tegenvallende cijfers volgden op het nieuws dat de Chinese industrie in mei sterker is gekrompen dan verwacht en dat groei voor de industrie in de eurolanden evenmin in zicht is.

Merck

Merck voerde de Dow Jones aan met een winst van 4,5 procent, nadat het concern goede vorderingen had gemeld bij onderzoeken met een medicijn tegen huidkanker. Intel volgde met een plus van 3,7 procent. De chipfabrikant profiteerde van aanbevelingen van analisten, die stelden dat het bedrijf goed bezig is op het vlak van mobiele technologie.

Bankaandelen waren niet in trek. Bank of America en Morgan Stanley stonden in de onderste regionen van de Dow, met minnen van ruim 2 procent, JPMorganChase leverde 1,5 procent in.

Fed

Beleggers zijn onzeker over de verdere ontwikkeling van de aandelenmarkten, nadat de afgelopen maanden record na record werd geslecht. Die rally steunde vooral op het ruime stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, dat kan worden afgebouwd als de Amerikaanse economie een overtuigend herstel toont. Meer duidelijkheid over dat herstel komt vrijdag, als de cijfers over de banengroei in de Verenigde Staten in mei worden gepubliceerd.

De prijs van Amerikaanse olie was met 93,26 dollar per vat 1,4 procent hoger dan aan het begin van de dag. De euro werd aan het begin van de avond voor 1,3085 dollar verhandeld, tegen 1,3080 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen