ECO5 aug '13 17:51Aangepast op 5 aug '13 18:07

AEX op hoogste slotstand van 2013

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag na een vrij kalme handelsdag op de hoogste slotstand van 2013 geëindigd.

ANP
ANP

De handel verliep relatief rustig vanwege de vakantieperiode. Het aandeel PostNL ging hard onderuit na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 372,52 punten. De hoogste stand in de tussentijdse handel van 2013 staat op 374,12 punten. De MidKap daalde licht tot 551,62 punten. De beurs in Parijs klom 0,1 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,1 procent en de FTSE in Londen ging 0,4 procent omlaag.

Beleggers in Amsterdam waren optimistisch gestemd door de recordstanden die in New York werden bereikt en dankzij een gunstig cijfer over de groei van de omvangrijke Amerikaanse dienstensector. De groei bereikte in juli het hoogste punt in 5 maanden, aldus marktonderzoeker ISM. Het cijfer viel bovendien beter uit dan verwacht.

Eurozone

Verder werd bekend dat de economische activiteit in de eurozone in juli licht is gegroeid. De economische groei was vorige maand het sterkst in Duitsland. Italië, Frankrijk en Spanje vertoonden nog altijd tekenen van krimp, maar de achteruitgang nam af tot het zwakste tempo in minstens 17 maanden.

PostNL duikelde ruim 11 procent omlaag en was daarmee de grootste daler in de AEX. De postbezorger ziet de Nederlandse postmarkt dit jaar sterker krimpen dan verwacht. Voor heel het jaar rekent het bedrijf nu op een krimp van 9 tot 11 procent, in plaats van 8 tot 10 procent zoals eerder voorspeld. In het tweede kwartaal kromp de postmarkt met 11,3 procent.

Stijgers

Informatieleverancier Wolters Kluwer was een van de stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 1,7 procent. ING steeg 0,2 procent. De bank en verzekeraar voert volgens The Wall Street Journal exclusieve gesprekken met het private-equitybedrijf MBK Partners over de verkoop van zijn Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten.

In Londen bracht de Britse bank HSBC de resultaten naar buiten. De grootste bank van Europa boekte in de eerste helft van dit jaar een winst voor belastingen van 14,1 miljard dollar. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Beleggers waren echter niet onder de indruk van de cijfers en stuurden het aandeel 4,4 procent lager.

De euro was 1,3258 dollar waard, tegen 1,3278 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 106,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen