ECO13 nov '13 16:16Aangepast op 13 nov '13 16:45

Beurzen in correctiefase

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen verloren woensdag opnieuw terrein na de verliesbeurt van een dag eerder.

ANP
ANP

De graadmeters volgden daarmee de Aziatische markten, waar beleggers teleurgesteld reageerden op de hervormingsplannen van China. De onzekerheid over de afbouw van het Amerikaanse steunbeleid bleef daarnaast zorgen voor terughoudendheid.

,,Het lijkt erop dat we in een voorzichtige correctiefase terecht zijn gekomen. Beleggers lijken even wat gas terug te nemen na de sterke opmars van de afgelopen maanden. Dat is verder niets bijzonders en moet worden gezien als een normale corrigerende beweging'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,5 procent lager op 391,36 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 603,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,3 en 0,4 procent.

FTSE

De FTSE in Londen ging 1,3 procent achteruit door de vrees voor een eerder dan verwachte verhoging van de rente in het Verenigd Koninkrijk. De Britse centrale bank gaat ervan uit dat de werkloosheid in het derde kwartaal van 2015 rond de 7 procent zal liggen. Eerder werd verwacht dat die grens halverwege 2016 zou worden bereikt. De Bank of England heeft beloofd de rente laag te houden zolang de werkloosheid hoger is dan 7 procent.

Luchtvaartgroep Air France-KLM was de sterkste daler in de AEX met een min van 2,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal leverde 2,3 procent in na een adviesverlaging door Exane. Bierbrouwer Heineken steeg 0,9 procent na publicatie van de resultaten van de Deense concurrent Carlsberg. Verzekeraar Aegon profiteerde van een adviesverhoging door ING en stond met een winst van 2,1 procent bovenaan in de AEX.

Carlsberg

Carlsberg steeg in Kopenhagen 1,3 procent. De Deense bierbrouwer heeft in het derde kwartaal minder omzet en winst geboekt, vooral door een verslechtering van de Russische biermarkt. Het concern stelde zijn verwachtingen voor deze markt dan ook neerwaarts bij. Carlsberg handhaafde wel de jaarverwachting voor het gehele concern.

Sainsbury won in Londen ruim 3 procent en bereikte het hoogste niveau sinds begin 2008. De Britse supermarktketen realiseerde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar meer winst dan analisten hadden verwacht. Ook liet het bedrijf 35 kwartalen op rij een omzetgroei zien.

De euro was 1,3395 dollar waard, tegen 1,3430 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 93,63 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 106,86 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen