ECO17 nov '13 17:12

Topontmoetingen moeten beleggers inspireren

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek staat bol van de topontmoetingen van politici, centrale bankiers en topmannen uit het bedrijfsleven.

EPA
EPA

De bijeenkomsten moeten beleggers, samen met een aantal macro-economische cijfers, aanknopingspunten bieden nu vele graadmeters rond recordniveaus staan.

Maandag begint de Euro Finance Week met toespraken van de ECB'ers Mario Draghi, Vitor Constancio en Yves Mersch, Bundesbankpresident Jens Weidmann, hoofd van het Europese noodfonds ESM Klaus Regling en eurocommissaris Michel Barnier (interne markt). Ook wordt maandag bekendgemaakt hoe het staat met buitenlandse investeringen in China en hoe groot het overschot op de lopende rekening van de eurozone was in september.

Dinsdag brengt president Barack Obama een bezoek aan de zogeheten CEO Council, een bijeenkomst die wordt georganiseerd door zakenkrant Wall Street Journal. Andere deelnemers zijn Wereldbankpresident Jim Yong Kim, de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew en tal van bestuursvoorzitters.

OESO

Ook van belang op dinsdag zijn de groeiramingen voor de wereldeconomie die de OESO naar buiten brengt. Vorige week stelde de OESO nog dat het herstel in de eurozone aan kracht wint.

De notulen van de jongste vergadering van de Federal Reserve worden op woensdag gepubliceerd. Daaruit blijkt mogelijk in meer detail waarom besloten is de maandelijkse steun voor de Amerikaanse economie te handhaven op 85 miljard dollar. Economen verwachten dat pas in maart vorig jaar wordt besloten tot een verlaging naar 70 miljard dollar.

Letta

Op woensdag worden in de Verenigde Staten ook cijfers bekendgemaakt over de consumentenprijzen, de detailhandelsverkopen en de verkoop van bestaande woningen in oktober.

De Italiaanse premier Enrico Letta ontvangt de Franse president François Hollande. Zij zullen het onder meer hebben over de economie van de eurozone en over de samenwerking tussen de luchtvaartbedrijven Alitalia en Air France-KLM.

Donderdag

Donderdag is een betrekkelijk rustige dag met vooral macrocijfers op de rol, waaronder de wekelijkse ww-aanvragen in de VS en het consumentenvertrouwen in de eurozone .

Op vrijdag zal de meeste aandacht uitgaan naar het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie. De vertrouwensindex wordt samengesteld door het Ifo-instituut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen