ECO5 sep '13 16:01Aangepast op 5 sep '13 16:40

Beurzen boeken kleine winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen bevonden zich donderdag op positief terrein.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England en gemengde arbeidsdata uit de Verenigde Staten. Ook bleef de dreiging van militaire actie tegen Syrië boven de markt hangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 369,36 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 548,91 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.

In Europa lieten de Bank of England en de ECB hun rentetarieven onveranderd op de historische lage niveaus van 0,5 procent. ECB-president Mario Draghi liet in een toelichting weten dat de Europese economie dit jaar wat minder sterk krimpt dan eerder verwacht en volgend jaar hoogstwaarschijnlijk zal groeien. De risico's op een terugval blijven volgens Draghi echter groot.

Dow Jones

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger. Loonstrookverwerker ADP maakte bekend dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in augustus met 176.000 banen is toegenomen. Dat was iets minder dan verwacht. Het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten daalde daarentegen flink.

De Europese automakers stonden in de belangstelling na sterke autoverkopen in de VS. BMW steeg in Frankfurt 6 procent en PSA Peugeot Citroën kreeg er in Parijs 5 procent bij.

Dixons

In Londen won Dixons 6 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de Britse detailhandelsketen zijn noodlijdende onlinetak Pixmania verkoopt aan het Duitse Mutares. Daarnaast stoot Dixons ook zijn activiteiten in Turkije af.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 4,4 procent. ASML klom ruim 1 procent na opwaarderingen van de kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een min van 1 procent na een adviesverlaging door Nomura.

KPN

KPN zakte ook 1 procent. De commissarissen van KPN botsen volgens De Telegraaf hard met grootaandeelhouder América Móvil. De KPN-bestuurders bestempelen het bod van de Mexicanen als vijandig en adviseren aandeelhouders tegen te stemmen, tenzij er extra garanties op tafel komen. Volgens de krant liggen de wensen te ver uit elkaar en neemt de kans dat de overname slaagt met de dag af.

De euro was 1,3120 dollar waard, tegen 1,3213 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,50 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent tot 114,63 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen