ECO25 okt '13 22:24

Technologie trekt de kar op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag met kleine winsten gesloten.

ANP
ANP

Beter dan verwachte kwartaalcijfers van met name technologiebedrijven gaven de handel steun. Ook bleek voorbeurs dat producenten van duurzame goederen hun orderontvangst in september veel sterker hebben zien stijgen dan verwacht.

De leidende Dow-Jonesindex sloot na een rustige handelsdag 0,4 procent hoger op 15.570,28 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er eveneens 0,4 procent bij en eindigde op 1759,77. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omhoog, naar een slotstand van 3943,36 punten.

Microsoft stond in de belangstelling na de publicatie van beter dan verwachte winstcijfers over het derde kwartaal. Het softwarebedrijf dat deel uitmaakt van alle drie de toonaangevende indices, werd bijna 6 procent meer waard. Ook de resultaten van webwinkel Amazon en spelletjesmaker Zynga vielen goed en leidden tot koerswinsten van respectievelijk 9,4 en 5,5 procent.

Boeing

Bij de hoofdfondsen was ook vliegtuigbouwer Boeing in trek. Bronnen meldden aan persbureau Reuters dat de onderneming voor verscheidene Chinese klanten in totaal circa 200 vliegtuigen mag bouwen voor omgerekend ruim 15 miljard euro. Het aandeel steeg 1,7 procent in waarde.

Koeriersbedrijf UPS kreeg in het derde kwartaal 5 procent meer pakketjes te verwerken en zag de omzet met 3 procent groeien. Het aandeel steeg 1,2 procent. Ook bij de fabrikant van drogisterijartikelen Procter & Gamble stegen de winst en omzet, maar beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Op de valutamarkt was de euro 1,3805 dollar waard, tegen 1,3795 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa eerder op de dag. Amerikaanse ruwe olie werd 0,9 procent duurder en kostte 97,98 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent. Een vat van 159 liter bracht op de termijnmarkt 107,12 dollar op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen