ECO26 apr '16 12:37

Mitsubishi zat in 1991 al fout met tests

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse automaker Mitsubishi zat in 1991 al fout bij tests die het benzineverbruik meten.

EPA
EPA

Dat gaf het bedrijf dinsdag toe. Eerder meldde de Japanse zakenkrant Nikkei al dat Mitsubishi sinds begin jaren negentig gebruik maakt van tests die niet voldoen aan overheidseisen.

Mitsubishi tuigt een speciaal onderzoeksteam op. De automaker sluit niet uit dat het probleem dieper zit dan alleen bij compacte personenauto's. Een schatting van het aantal getroffen wagens werd niet gegeven. Het bedrijf heeft zijn bevindingen tot zover op verzoek gedeeld met het Japanse ministerie van Transport.

Vorige week biechtte Mitsubishi al op dat het op grote schaal gesjoemeld heeft met data over het brandstofverbruik van sommige modellen. Toen leek het bedrog niet verder terug te gaan dan 2002, en was sprake van 625.000 auto's die als zuiniger waren aangeprezen dan ze daadwerkelijk waren.

Concurrenten

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Ook die fabrikanten overdreven de zuinigheid van sommige modellen. Vorig jaar raakte Volkswagen eveneens verwikkeld in een fraudeschandaal. Die zaak draait evenwel om uitstootwaarden en niet om verbruiksgegevens.

Mitsubishi ging dinsdag voor de vijfde handelsdag op rij onderuit op de beurs, ditmaal met zo'n 10 procent. In totaal ging dit jaar al krap 60 procent van de beurswaarde verloren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen