ECO25 sep '13 19:43Aangepast op 25 sep '13 21:32

Schuldenplafond houdt Wall Street in toom

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street maakten zich woensdag opnieuw zorgen over de financiële positie van de Amerikaanse overheid en over het steunbeleid van de Federal Reserve.

EPA
EPA

Een cijfer over de verkoop van nieuwe woningen toonde bovendien aan dat de oplopende hypotheekrente het herstel van de huizenmarkt in de weg begint te staan.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent lager op 15.287 punten. De S&P 500-index, die de voorgaande vier handelssessies met verlies afsloot, koerste 0,2 procent lager op 1695 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq daalde 0,1 procent tot 3764 punten.

Na een half uur handelen werd bekendgemaakt dat de verkoop van nieuwe woningen in augustus met 7,9 procent steeg tot 412.000 huizen op jaarbasis, na een daling van 14,1 procent in juli. Het gedeeltelijke herstel had wel een positief effect op huizenbouwers als D.R. Horton, dat 0,8 procent steeg.

Schuldenlimiet

Naar verwachting wordt volgende maand de wettelijk vastgelegde schuldenlimiet van 16,7 biljoen dollar bereikt. Als de regering na het bereiken van dat plafond nog geld wil lenen om aan zijn bestaande betalingsverplichtingen te voldoen, is daarvoor toestemming nodig van het Congres. Het is al de derde keer sinds Barack Obama in 2009 et Witte Huis betrok dat onenigheid over het begrotingsbeleid de Verenigde Staten lam dreigen te leggen.

,,De manier waarop de markt zich gedraagt, impliceert dat beleggers er op rekenen dat de schuldenkwestie op het allerlaatste moment wordt opgelost'', aldus een beleggingsstrateeg.

Wal-Mart (min 1,7 procent), 's werelds grootste detailhandelaar zette de beurzen onder druk door orders bij zijn toeleveranciers te schrappen voor het huidige en het komende kwartaal. Het bedrijf kampt met flink aanzwellende voorraden onverkocht product. Kledingketen JC Penney kelderde 14 procent nadat Goldman Sachs in een analistenrapport stelde dat de liquide middelen bij de onderneming beperkt zullen zijn dit kwartaal.

Gerelateerde artikelen