ECO19 dec '13 15:06

'Wall Street pauzeert na rally’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zullen donderdag waarschijnlijk licht lager beginnen.

ANP
ANP

Beleggers lijken even een pauze te nemen na de rally die volgde op het besluit van de Federal Reserve om in januari te starten met de geleidelijke afbouw van de steunaankopen.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat het aantal Amerikanen dat voor het eerst een uitkeringsaanvraag heeft ingediend vorige week is gestegen tot 379.000. De stijging van het aantal uitkeringsaanvragen komt onverwacht. Economen rekenden op een daling tot 335.000 aanvragen.

Een halfuur na de openingsbel zullen nog de verkopen van bestaande huizen, de index van leidende indicatoren en de zogenoemde Philly Fed-index, een graadmeter voor de industriële activiteit in de regio rond Philadelphia, bekend worden gemaakt.

Facebook

Bij de bedrijven staat Facebook in de belangstelling. Het socialenetwerkbedrijf gaat samen met enkele aandeelhouders, waaronder topman Mark Zuckerberg, 70 miljoen aandelen verkopen. De waarde van de aandelen bedraagt op basis van de slotkoers van woensdag 3,9 miljard dollar. De verkoop van Zuckerberg heeft belastingtechnische redenen, aldus Facebook.

Aan het overnamefront liet de Britse farmaceut AstraZeneca weten het belang van zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Bristol-Myers Squibb in de ontwikkeling van diabetesmedicijnen te willen uitkopen. De overnamesom kan oplopen tot 4,3 miljard dollar.

Resultaten

Oracle bracht woensdag nabeurs de resultaten naar buiten. De Amerikaanse producent van bedrijfssoftware boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer winst en omzet dan analisten hadden verwacht. Oracle is na het Duitse SAP de grootste fabrikant van bedrijfssoftware ter wereld.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen van 0,3 procent voor de Amerikaanse beurzen. De bekendmaking van de afbouwplannen van de Fed zorgde woensdag voor stevige winsten op Wall Street. Beleggers waren opgelucht dat de onzekerheid over de timing van de afbouw nu is weggenomen. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op een recordstand van 16.167,97 punten.

Gerelateerde artikelen