ECO2 aug '13 08:07Aangepast op 2 aug '13 08:39

'Amsterdamse beurs opent hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent vrijdag waarschijnlijk hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met winsten beginnen. De handel zal vooral in het teken staan van het officiële Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag naar buiten wordt gebracht.

,,De AEX begint rond 1 punt hoger in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de S&P 500 voor het eerst in de geschiedenis boven de 1700 punten is gesloten. Het kan niet op. De centrale bankiers blijven stimuleren en de markt is verslaafd geraakt aan het gratis geld van de centrale banken. Vandaag staat alles in het teken van het Amerikaanse banenrapport, dat gezien de arbeidsdata eerder deze week mogelijk sterker zal uitvallen dan verwacht”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Medisch toeleverancier Arseus heeft de winst in de eerste helft van het jaar fors zien stijgen. Ook de opbrengsten namen toe, zo bleek vrijdag uit het tussentijdse handelsbericht van de onderneming. Arseus rapporteerde, onder meer door lagere kosten en een toegenomen brutomarge, een winststijging van 23 procent tot 18,8 miljoen euro, terwijl de omzet met 5,4 procent aandikte tot 282,7 miljoen euro.

Nedap

De Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) heeft in het eerste halfjaar een omzet behaald van 82 miljoen euro. Dat is 2 procent lager dan in de eerste helft van 2012. De winst daalde met 22 procent naar 5,1 miljoen euro, zo meldde het bedrijf donderdag nabeurs. Nedap had vorige week al gewaarschuwd dat de winstdaling sterker zou uitvallen dan de 10 tot 15 procent waar het zelf eerder rekening mee hield.

Op de beurzen in het Verre Oosten werden vrijdag winsten geboekt in navolging van de hogere slotstanden in New York en Europa. De Nikkei in Tokio eindigde 3,3 procent hoger en boekte daarmee in de afgelopen bewogen beursweek een winst van ruim 2 procent. Een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor stevige winsten onder de Japanse exportbedrijven.

Stemming opperbest

De stemming op de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten was donderdag opperbest. Beleggers waren te spreken over een aantal meevallende macro-economische cijfers en over de onveranderde bereidheid van centrale banken om de economie te blijven ondersteunen.

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger op 15.628,02 punten. De bredere S&P 500 ging 1,3 procent omhoog tot 1706,87 punten. Nog niet eerder kwam de graadmeter boven de 1700 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,4 procent bij en stond op 3675,74 punten.

Shell

In Amsterdam hielden tegenvallende resultaten van olieconcern Shell de winst van de hoofdindex enigszins beperkt. De AEX sloot 0,7 procent hoger op 372,39 punten. Dat is de hoogste slotstand van dit jaar. De MidKap steeg 1,4 procent tot 552,09 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,9 en 1,6 procent hoger de handel uit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3213 dollar waard, tegen 1,3217 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 108,41 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 109,95 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen